Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΡΓΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΑΠΑ ΚΩΜΙΑΚΗΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ ΡΕΝΕΣΗ

Αγαπητέ Έργη,

Ίκατσα να σου γράψω ιατί ήλεα δα πως θα πάρεις τη κερά και τσοι κόπελοι και θα κατέβετε το καλοκαίρι αλλά αφού δα, δενε μπορείτε να ‘ρθετε, ίκατσα να σου γράψω τα νέα του χωριού να τα ξέρεις και συ απάνω απο του. Ξέρω δα και ‘ω τσοι υποχρεώσεις πό ‘χεις  και ετσά που πάνε τα πράματα δεν ηξέρω ίντα θα ενούμενε.
Εφέτι, βρε Έργη, δεν εΐνησανε πολλές εκδηλώσεις απού τσοι  Σύλλογοι . Του Αγίου Κωνσταντίνου εκάμανε το τραπέζι που ‘ίνεται κάθε χρόνο, να ‘ναι καλά ο μάερας ο Βασίλης και οι ‘υναίκες και όσοι εβοηθήσανε και όσοι εφέρανε πράματα. Αλλά μόλις ετέλειωσενε η λειτουργία, εκληδώσανε την εκκλησία, επήρανε και τα λεφτά και φύανε. Ήρχουντανε οι αθρώποι να προσκυνήσουνε και βρίσκανε κλειδωμένα και εφεύγανε. Και δεν εβάλανε ούτε μια δεκάρα ‘ια το τραπέζι αλλά φαίνεται πως θένε να το καταργήσουνε το παναΰρι. Είκαμενε και μια πολύ ωραία τουαλέτα το Πνευματικό Κέντρο, ‘ια την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου που χρόνια ελέανε πώς χρειάζεται και καένας δεν την ήφιαχνενε. Ούτε και ‘κεί δα, δεν ήβαλενε τίοτα η εκκλησιά…

Το Πνευματικό Κέντρο και ο Σύλλογος Γυναικών εκάμανε και του κλιδώνου μια ωραία εκδήλωση. Τώρα δα λέει τα βλέπετε και στο ιντερνέτ. Ε’ώ δεν ηξέρω από ‘φτα τα κο’οκύθια που λένε. Στις 4 του Σεπτέβρη ετιμήσανε τσοι 13 που πνίησανε στη γέφυρα  τση κουκουμάβλας. Εκάμανε και λειτουργία και μνημόσυνο και ετρέξανε και αθλητές . Μπράβο και στον πρόεδρο που το σκέφτηκενε και σε όσους εβοηθήσανε.

Και ήρθενε και το παναΰρι τση Θεοσκέπαστης και είχενε, βρε Έργη, και πολύ κόσμο. Την παραμονή ήρθενε και ο Δεσπότης και ήβγαλενε λόγο και είπενε δα πως οι πόρτες τση αυλής πρέπει να ‘ναι ανοιχτές, που ξέρεις δα ίντα φασαρία εήνηκενε ‘ια να τσι ξεκληδώσουνε, και ότι ανάλαβαινε ο πρόεδρος της κοινότητας να καθαρίζει την αυλή λες και δεν έχει λεφτά η εκκλησιά να βάλουνε μια ‘υναίκα να καθαρίζει να παίρνει και ‘κείνη ένα κομμάτι ψωμί…

Επερίμενα, βρε Έργη, και ‘ω αλλά και πολλοί αθρώποι ότι θα πεί και γι αυτά που εήνησανε στην εκκλησία με τον προηγούμενο παπά αλλά δεν είπανε τίοτα. Να πεί με ίντα συνοδευτικά χαρθιά επήενε στην Αθήνα τα κειμήλια τση εκκλησίας ιατί και ‘ω που είμαι αγράμματος ξέρω ότι ‘ια να μεταφέρεις αυτά τα πράματα πρέπει να ‘χεις υπογραφές απού τσοι επίτροποι να κόψει  το αμάξι χαρτιά που θα τα μεταφέρει και που θα τα πάει αλλά, βρε Έργη, όπως φαίνεται, από ‘τι επήενε στην Αθήνα δεν ήθερενε τίοτα το ίδιο απίσω. Τα μανουάλια που είναι μπροστά στην Παναγία και τον Χριστό από τώρα σκουριάσανε και τα καντήλια που είναι μπροστά στο τέμπλο και ‘φτα την ίδια δουλειά επάθανε και ένα σωρό άλλα πράματα, όπως τα ευαγγέλια που ήτανε χρονό το χρονό. Οι ‘υναίκες ‘υρεύγουνε τον Άγιο Αρτέμιο που ήτανε εκεί από ‘ταν εκτίστηκενε η εκκλησία, τσοι ταξιάρχες και μια πολύ παλιά εικόνα, την Αγία Βαρβάρα ‘ιατί στην θέση τζη έχει μπεί μια άλλη εικόνα τση Αγίας Βαρβάρας. Επήανε, βρε Έργη, την εικόνα τση Θεοσκέπαστης στο Κέντρο υγείας για να την βγάλει λέει ακτινογραφία και ήτανε λέει μαζί και η επιτρόπισα. Ευτά επερίμενα να ακούσω από τον Δεσπότη…Να μασε πεί ότι τα κειμήλια είναι τα ίδια, οι εικόνες είναι στη θέση ντωνε οι ίδιες, αλλά δεν μας είπενε τίοτα. Βρε Έργη, δεν σου γράφω γι αυτά τα πράματα τίοτα άλλο, ‘ιατί όσο τα γράφω στεναχωριέμαι και συγχύζομαι. ‘Ιατί τόσα και τόσα εήνησανε και δεν ενδιαφέρεται καένας. Άλλη φορά θα σου γράψω και τα υπόλειπα.



Τώρα δα επιάσαμενε και τρύος, αλλά εφέτι επάθαμενε μεγάλες ζημιές και θα μείνουνε τα βαρέλια αδειατά.
Ώρα είναι να σ’αφήκω, βρε Έργη, ‘ιατί σε κούρασα αλλά σου τα γράφω ‘ια να ξεθυμάνω λιγάκι ‘ιατί έχω μεγάλη στεναχώρια. Με τον ταχυδρόμο σου στέλνω ένα καλάθι σταφύλια, πολίτικα φασόλια και ένα τσουβάλι πατάτα που ξέρω ότι κι εσείς τώρα θα περνάτε δύσκολα με την κρίση. Χαιρετίσματα στην κερά και στα κοπέλια. ‘ειά σου κι απαντέχω γράμμα σου…Ιάννης.


  O κ. Μάκης Μπαρδής, πρόεδρος της Κορωνίδας,τι έκανε με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προκειμένου να κάνει σχετικό έλεγχο στα αντικείμενα τα οποία επέστρεψε ο αρχιμανδρίτης. Αλλά και στις αυθαίρετες παρεμβάσεις του στις εκκλησίες του χωριού, ενάμιση χρόνος πέρασε, τώρα ξύπνησε; Τώρα τον έπιασε ο πόνος, από λόγια καλά χορτάσαμε κ.πρόεδρε






Μετά τα όσα αποκαλύφτηκαν για τον αρχιμανδρίτη Θεόκλητο Ρενέση ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία της Κορωνίδας και το απόγευμα προγραμματίζεται να γίνει συγκέντρωση και συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ Naxos Now ο προεδρος  κ. Μάκης Μπαρδής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: