Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) οργανώνεται στην Τήνο, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, από την Κυριακή 17 Ιουλίου έως την Τετάρτη 3 Αυγούστου. Το Συμπόσιο συνδιοργανώνεται από το ΠΙΟΠ και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη στήριξη του Δήμου Τήνου, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στο Συμπόσιο θα λάβουν μέρος οι καλλιτέχνες Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιάννης Καγιώργης, Πραξιτέλης Τζανουλίνος και Δημήτρης Σκαλκώτος, ο οποίος έχει και την επιμέλεια της διοργάνωσης. Κοντά σε κάθε καλλιτέχνη θα μαθητεύσει ένας βοηθός, φετινός απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών

Η έναρξη του Συμποσίου Γλυπτικής θα γίνει την Κυριακή 17 Ιουλίου (ώρα 19:30), ενώ η βραδιά θα κλείσει με το χορευτικό συγκρότημα του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας. Καθ’ όλη τη
διάρκεια του Συμποσίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00), και όσο οι καλλιτέχνες θα φιλοτεχνούν τα έργα τους σε τηνιακό μάρμαρο, το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται τον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους και να γνωρίσει από κοντά την τέχνη της γλυπτικής.
Παράλληλα, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας θα φιλοξενείται έκθεση με έργα των τεσσάρων καλλιτεχνών, που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 20 Ιουλίου (ώρα 18:00) και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00). Τη βραδιά των εγκαινίων, το κοινό θα απολαύσει συναυλία που θα δώσει το Metallon-Κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών και Κρουστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Το διήμερο 28-29 Ιουλίου θα είναι αφιερωμένο στην τηνιακή μαρμαροτεχνία. Την πρώτη ημέρα, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά και τοπικούς φορείς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο εκδήλωση με αφορμή την εγγραφή της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO. Τη δεύτερη ημέρα, προγραμματίζεται οργανωμένη περιήγηση στο νησί, με ξεναγό τον Αλέκο Φλωράκη, επιστημονικό υπεύθυνο του Μουσείου (απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής, στο τηλέφωνο 22830 31290). Το Συμπόσιο θα κλείσει την Τετάρτη 3 Αυγούστου, με παρουσίαση των ολοκληρωμένων έργων και σύντομες ομιλίες από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό.

Το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής στην Τήνο, που φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως θεσμός, θα αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του φετινού καλοκαιριού στο νησί και στις Κυκλάδες ευρύτερα.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Τ: 22830 31290 | www.piop.gr

Πανόρμου Τήνου. Ως «υλικό ιερό» περιγράφει το μάρμαρο ο Θ. Παπαγιάννης, ομότιμος καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), που έχει πρωταγωνιστήσει στην οργάνωση συμποσίων γλυπτικής σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι άλλοι τρεις γλύπτες, με κοινές αφετηρίες την καταγωγή τους από την Τήνο, τη φοίτησή τους στη Σχολή Καλών Τεχνών Πανόρμου και την ΑΣΚΤ, εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις.





Δεν υπάρχουν σχόλια: