Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, στο συνέδριο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ε.Ε. για την προσφυγική κρίση

Σκοπός του συνεδρίου η ανάδειξη του ρόλου των περιφερειών στην διαχείριση και αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος
Στο συνέδριο  της ομάδας  του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Περιφερειακών και Τοπικών Αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης: Η κοινή μας πρόκληση, η συλλογική μας απάντηση», συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Το συνέδριο διεξήχθη σήμερα, Παρασκευή, , στο Μέγαρο
Μουσικής, Θεσσαλονίκης, παρόντος του Προέδρου της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κ. Michael Schneider, του Επιτρόπου  Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με την συμμετοχή 80 μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ, δημάρχων από χώρες μέλη της ΕΕ, και επικεφαλής διεθνών οργανισμών

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν με χαιρετισμό τους ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κ. Michael Schneider, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακολούθησε η κεντρική ομιλία του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρη Αβραμόπουλου και δύο πάνελ συζήτησης με θέματα «Μια ακμάζουσα μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας» και  "Συντονισμένες δράσεις πεδίου: Παρέχοντας ανθρωπιστική βοήθεια και διασφαλίζοντας τα εξωτερικά σύνορα».
Στο πρώτο  πάνελ συζητήθηκαν οι βασικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ευρωπαϊκή ατζέντα της μετανάστευσης και διερευνήθηκαν τα βαθύτερα αίτια της μετανάστευσης. Επίσης, τονίστηκε  ο ρόλος των τοπικών και περιφερειακών αρχών στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ συζήτηση έγινε για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου ΙΙΙ και επανεξετάστηκαν οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τους πρόσφυγες.
Συμμετείχαν ως ομιλητές η Αντιπρόεδρος της Ομάδας του ΕΛΚ και μέλος της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κα Kinga Gal, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) κ. Jose Carreira και ο Επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ – Αποστολή στην Ελλάδα)  Daniel Esdras.
Στο δεύτερο πάνελ αξιολογήθηκαν τα μέτρα της ΕΕ που αποσκοπούν στη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της. Επιπλέον, εξετάστηκε η συνεργασία μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων σχετικά με τα μέτρα της ανθρωπιστικής βοήθειας και τα μέτρα ένταξης των προσφύγων, ιδίως στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν βέλτιστες πρακτικές και διερεύνησαν τις δυνατότητες οικοδόμησης στενότερων δεσμών μεταξύ των χωρών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ώστε να γίνεται από κοινού το ανθρωπιστικό έργο και να είναι πιο αποτελεσματικό.
Στο συγκεκριμένο πάνελ συμμετείχαν ως ομιλητές ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Β΄ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας) κ. Jean-Louis De Brouwer, ο Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου της Frontex κ. Γρηγόρης Αποστόλου, ο Δήμαρχος του Oisterwijk Ολλανδίας κ.  Hans Janssen και ο Διευθυντής Προγραμμάτων Προστασίας και Ένταξης των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα κ. Χρήστος Δημόπουλος.

(στην επισυναπτόμενη φωτο, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος με τον Πρόεδρο της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κ. Michael Schneider)


Δεν υπάρχουν σχόλια: