Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω εγκαινίασαν ο Υπουργός Πολιτισμού Α. Μπαλτάς και ο Περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος

“Υπηρετούμε τον Πολιτισμό μας, την ιστορία μας και την εξωστρέφεια σε απόλυτη προτεραιότητα. Παραδίδουμε στην Κω ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για το νησί, σε μια περίοδο που το έχει ανάγκη”, δήλωσε ο Περιφερειάρχης



Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Αρχαιολογικού Μουσείου Κω τέλεσαν την Κυριακή το απόγευμα, ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς και ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια επίσημης τελετής, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.

Πρόκειται για ένα σημαντικότατο έργο πολιτισμού, κόσμημα για την Κω, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο παραδίδεται πλήρως ανακαινισμένο και υπερσύγχρονο, ακριβώς 80 χρόνια από την ανέγερση του κτιρίου, που χτίστηκε το 1936 από τους Ιταλούς, προκειμένου να στεγάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού και κοσμεί την πλατεία στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης της Κω. Το έργο «Αποκατάσταση – Eπανέκθεση Αρχαιολογικού Μουσείου Κω» εκτελέστηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και νήσων Αιγαίου 2007–2013, όπου εντάχθηκε το 2011 με προϋπολογισμό 2,3 εκ. ευρώ,  καθώς η απουσία έργων συντήρησης τα προηγούμενα χρόνια είχε αφήσει εμφανή τα σημάδια της φθοράς του χρόνου πάνω στο μνημείο.
Τον αγιασμό του ανακαινισμένου πλέον Μουσείου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά, τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο και την Διευθύντρια της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου κα Μαρία Μιχαηλίδου.
Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Χατζημάρκος ανέφερε:
“Αποτελεί εξαιρετική τιμή για μας σήμερα, να παραδίδουμε στην Κω ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για το νησί και για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει στηρίξει τον πολιτισμό από την πρώτη μέρα της θητείας μας, θέτοντάς τον ως προτεραιότητα στην λειτουργία μας. Με ευρωπαϊκούς αλλά και με ίδιους πόρους, στηρίζουμε δράσεις, πρωτοβουλίες και υποδομές. Ο Πολιτισμός, σε μια λογική εξωστρέφειας, σε μια περιφέρεια η οικονομία της οποίας στηρίζεται στον τουρισμό, μπορεί να συνεχίσει – παράλληλα με το χρέος μας απέναντι στην κληρονομιά των προγόνων μας – να παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας. Αυτή η χώρα που αναζητά τον πλούτο της, θα μπορούσε να ζήσει και μόνο από τον πολιτιστικό της πλούτο. Θέλω ιδιαίτερα να αναφερθώ στις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, τις οποίες, είναι αλήθεια ότι πιέσαμε, για να ολοκληρώσουν και να θέσουν σε λειτουργία το μουσείο, γιατί θεωρούμε ότι ένα τέτοιο έργο μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην καλή προβολή της Κω, σε μια περίοδο που το έχει ανάγκη, λόγω του μεγάλου αγώνα του νησιού να ανακάμψει μετά το  υψηλό τίμημα του δυσανάλογα μεγάλου φορτίου που σήκωσε το 2015. Η ξεχασμένη νησιωτική Ελλάδα και η Κως ιδιαίτερα, για την οποία το κέντρο ακόμα ψάχνει αμήχανα λόγους να την αγαπήσει, είναι εδώ με το παρελθόν της, το παρόν της και το μέλλον της, φωτίζοντας τον δρόμο της ανάτασης που η χώρα έχει ανάγκη"
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα ευρήματα που ήρθαν στο φως κατά τις ανασκαφές που διεξάγονται στο νησί από τις αρχές του αιώνα μέχρι σήμερα, κυρίως από τους αρχαιολογικούς χώρους της Αγοράς και το Δυτικό αρχαιολογικό χώρο, καθώς και από μεμονωμένα μνημεία, όπως το Βωμό του Διονύσου, το Ωδείο και τη Ρωμαϊκή Οικία (Casa Romana). Η έκθεση των γλυπτών που λειτουργεί σήμερα στο Μουσείο συγκεντρώνει έργα που χρονολογούνται από τα ελληνιστικά έως τα υστερορρωμαϊκά χρόνια και αποσκοπεί να παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό τα σημαντικότερα έργα της γλυπτικής που προέρχονται από την Κω.
Λόγω της προνομιακής του θέσης, ανάμεσα στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης και σε μικρή απόσταση από το λιμάνι, αποτελεί την αφετηρία για τους αρχαιολογικούς περιπάτους στον γειτονικό μεγάλο αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Aγοράς και της συνοικίας του Λιμένος, στο Ιπποτικό κάστρο της Νεραντζιάς, στην αναστηλωμένη ρωμαϊκή οικία, το ρωμαϊκό Ωδείο και τον δυτικό αρχαιολογικό χώρο. Έτσι η επισκέψιμότητά του ήταν μεγάλη, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ανακαινισθεί, κατέχοντας μάλιστα τη 10η θέση σε ολόκληρη την χώρα.
Το έργο ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2011 με την ασφαλή απομάκρυνση και φύλαξη των εκθεμάτων, συνεχίστηκε με την αποκατάσταση του κτιρίου και τη βελτίωση των υποδομών του και ολοκληρώθηκε με την προμήθεια προθηκών και τη συντήρηση και επανέκθεση των αγαλμάτων και των πολυάριθμων ευρημάτων πριν λίγους μήνες. Με την επανέκθεση στο ισόγειο και την παρουσίαση των νέων θεματικών ενοτήτων στον όροφο δίνεται μια πληρέστερη και μεστή εικόνα όλης της προϊστορίας και της ιστορίας του τόπου. Το νέο μουσείο σε ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και τις επιγραφικές μαρτυρίες πλαισιώθηκε με σημαντικά νέα ευρήματα από τις πολυάριθμες ανασκαφές της Εφορείας που βρίσκονταν συσσωρευμένα σε αποθηκευτικούς χώρους.

Η βραδιά των εγκαινίων έκλεισε με την μουσική εκδήλωση, «Η Ωδή του Ανακρέοντα» εντός του Μουσείου, με αναγεννησιακή μουσική σε αρχαίους ελληνικούς και αγγλικούς στίχους, με τους Σταμάτη Παυλούς- κόντρα τενόρο και Στάθη Σκανδαλίδη - αναγεννησιακό λαούτο, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.





Δεν υπάρχουν σχόλια: