Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ (βίντεο φωτογραφίες)

Πρακτικό από τη Λαϊκή Συνέλευση Τ.Κ. Κορωνίδας που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Αυγούστου 2016 και ώρα 20:00 στην αυλή της Εκκλησίας της Θεοσκέπαστης στην Κωμιακή, ύστερα από την με αριθμό 21/2016 (Κατά πλειοψηφία) απόφαση του Τοπικού της Συμβουλίου, με θέμα την ενημέρωση του κόσμου, την καταγραφή προβλημάτων και την έγκριση του Τεχνικού
Προγράμματος 2016.
Στη Λαϊκή Συνέλευση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος, κ. Δημήτρης Κορρές, το μέλος του
Τοπικού  Συμβουλίου κ. Αντώνης Χωριανόπουλος , εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της Κοινότητας. Στη συνέλευση παρευρέθηκε και ο υπάλληλος του Δήμου Νικηφόρος Αξαόπουλος για την τήρηση των πρακτικών οριζόμενος με σχετική απόφαση Δημάρχου.
 Νικηφόρος Αξαόπουλος  - Γιάννης Στάης

Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Κορρές,
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημήτρης Κορρές, ο οποίος είπε :
-                     Καλησπέρα σας. Ευχαριστούμε  για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Τοπικού Συμβουλίου για σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης όπως κάθε χρόνο. Η συμμετοχή θεωρώ θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη. Τα προβλήματα του τοπικού διαμερίσματος μας αφορούν όλους. Όλοι πρέπει να συμμετέχουμε, να ενημερωνόμαστε και να παίρνουμε μέρος στη λήψη των αποφάσεων. Στα πλαίσια της 21ης απόφασης του τοπικού συμβουλίου για το 2016, αποφασίσαμε τη σύγκληση Λαϊκής Συνέλευσης, στάλθηκαν προσκλήσεις σε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και στη δημοτική αρχή. Δεν ξέρω αν το μάτι κάποιου έχει πάρει εκπρόσωπο της δημ. Αρχής σήμερα, όπως και πέρσι έτσι και φέτος η δημοτική αρχή απαξιεί να παρευρεθεί στη Λαϊκή Συνέλευση ενός τοπ. διαμερίσματος με τεράστια και πάρα πολλά προβλήματα. Αυτό και μόνο δείχνει το πόσο πολύ ενδιαφέρεται για τα προβλήματα του τόπου και τους δημότες της. Δεν θα σας κουράσω στο χαιρετισμό μου, θα τα πούμε και στην εισήγηση. Να εκλέξουμε καταρχάς το προεδρείο το οποίο θα συντονίσει τη σημερινή συνέλευση.
Η πρόταση μου για τον πρόεδρο ο οποίος θα συντονίσει και θα έχει την ευθύνη  της Συνέλευσης για σήμερα είναι για τον Γιάννη Στάη. Έναν άνθρωπο με χρόνια εμπειρίας συνδικαλιστικής δράσης, στο κίνημα και στους αγώνες πρωτοπόρος και θεωρώ ότι έχει την εμπειρία και τη δυνατότητα να κρατήσει τα διαδικαστικά της Λαϊκής Συνέλευσης μέχρι το τέλος. Υπάρχει άλλη πρόταση;

Κατά την ψηφοφορία και εφόσον δεν υπήρξε άλλη πρόταση παρευρισκόμενοι αποφάσισαν ομόφωνα για Πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης τον Γιάννη Στάη,  ο οποίος αφού χαιρέτησε, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την εμπιστοσύνη τους και πρότεινε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί από το Προεδρείο της Λαϊκής Συνέλευσης, να είναι η προτεινόμενη από το τοπικό συμβούλιο, την οποία κατέθεσε ο πρόεδρος του στο προεδρείο της Λαϊκής Συνέλευσης η οποία είναι:  Χαιρετισμός Παρατάξεων (διάρκειας 5 λεπτών), η εισήγηση του προέδρου της , τοποθετήσεις Τοπικών Συμβούλων και εκπροσώπων φορέων (διάρκειας 5 λεπτών) οι εκπρόσωποι των φορέων να απευθύνουν χαιρετισμό αν έχουν συγκεκριμένη απόφαση από τα ΔΣ τους, ερωτήσεις επί της εισήγησης και απαντήσεις, απόψεις κατοίκων (διάρκειας 3 λεπτών) και στο τέλος να κλείσει η Λαϊκή Συνέλευση με τη δευτερολογία του Δημάρχου (ή οποιουδήποτε άλλου εκπρόσωπου της Δημοτικής Αρχής παρευρίσκεται εκεί διάρκειας 15 λεπτών περίπου) ώστε να δοθούν απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που θα τεθούν και στο τέλος θα γίνει ψήφιση του τεχνικού προγράμματος και όποιου άλλου ψηφίσματος που τυχόν υπάρξει.
Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Συνέλευσης Γιάννης Στάης ο οποίος είπε:
-          Καλησπέρα σας, θέλω να ευχαριστήσω για την τιμή που κάνατε στο πρόσωπο μου να με εκλέξετε πρόεδρο της Λαϊκής Συνέλευσης. Πιστεύω στη συνεργασία, να ακουστούν όλες οι απόψεις, αλλά να παρακαλέσω οι ομιλίες να είναι όσο το δυνατό στο χρόνο στον οποίο θα ψηφίσουμε προκειμένου να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διευκολύνουν τη διαδικασία. Η διαδικασία της Λαϊκής Συνέλευσης μαγνητοφωνείται προκειμένου να βοηθήσουμε στα πρακτικά της Λαϊκής Συνέλευσης η οποία καταγράφεται και από τον γραμματέα.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση του ΤΣ για τη διαδικασία της συνέλευσης η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το σώμα.

Στη συνέλευση δεν παρευρέθηκε κανείς εκπρόσωπος ούτε από τη Δημοτική Αρχή αλλά ούτε και από τις υπόλοιπες Δημοτικές παρατάξεις. Η επικεφαλής του Συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση” κ. Ευδοκία Ψαρρά υπέβαλε εγγράφως το χαιρετισμό της ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Πρόεδρο και είχε ως εξής :
-          Αγαπητοί φίλοι, σας εύχομαι καλές εργασίες στη σημερινή Λαϊκή σας Συνέλευση. Λυπάμαι πολύ που δεν μπορώ να παρευρίσκομαι στη Συνέλευσή σας, αφού ανειλημμένες υποχρεώσεις με υποχρεώνουν να βρίσκομαι εκτός Νάξου. Η Λαϊκή Συσπείρωση έμπρακτα, με ανιδιοτέλεια και χωρίς καμιά είδους διάκριση βρίσκεται στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και της Τοπικής σας Κοινότητας και αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις και εντός και εκτός του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων που σας απασχολούν και την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης σας. Στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για την υλοποίηση των αποφάσεων των Λαϊκών σας Συνελεύσεων.  αποφάσεων που εσείς οι ίδιοι παίρνετε μέσα από τις συνελεύσεις σας, γιατί εσείς ξέρετε καλύτερα από κάθε άλλο τα κοινά σας προβλήματα. Την 1η του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται άλλα δυο χρόνια από την τελευταία δημοτική περίοδο. Η κατάσταση όλο χειροτερεύει και θα χειροτερεύει. Από τη  μια μας καταρρακώνει η αντιλαϊκή πολιτική κεντρικά, και από την άλλη ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της τοπικής διοίκησης, δηλ των δήμων και των περιφερειών. Σε όλη αυτή την κατάσταση προστίθεται σε  τοπικό επίπεδο και η ανάλγητη τακτική της δημοτικής αρχής που δε θέλει κανείς να της σηκώνει κεφάλι. Έχετε πια μεγάλη πείρα. Απομονώστε τους κάθε λογής "σωτήρες παραγοντίσκους και τσιράκια "  που δρουν δήθεν για το καλό σας, αποκρύβοντας τους πραγματικούς  λόγους και σκοπούς τους ο καθένας τους.  Όλοι αυτοί, άλλοι ηθελημένα και  άλλοι αθέλητα, όχι μόνο δεν αντιστέκονται αλλά διαιωνίζουν τη ρίζα του κακού, τη ρίζα της υποδούλωσης των λαϊκών στρωμάτων και οικογενειών στα συμφέρονται των λίγων, των οικονομικά κυρίαρχων, των πραγματικών αφεντικών και του τόπου μας. Σας έχουμε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά και προεκλογικά ενημερώσει. Μόνο με τον κοινό μας, τον συνεχή με επιμονή και υπομονή αγώνα (Προέδρου, Κατοίκων, Φορέων, Λαϊκής Συσπείρωσης)  για τη λύση των προβλημάτων  μας, με τη μαζική, δυναμική παρουσία και διεκδίκηση μπορούμε να φέρουμε κάποια αποτελέσματα.
Τοπικού  Συμβουλίου κ. Αντώνης Χωριανόπουλος

Ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου, Δημήτρη Κορρέ ο οποίος είπε :
-          Χρόνο με τον χρόνο βιώνουμε όλο και περισσότερο τα αποτελέσματα της εφαρμογής του Καλλικράτη. Την πλήρη απαξίωση ιδιαίτερα των ορεινών χωριών, με την παντελή έλλειψη υποδομών, την ελλιπή έως και ανύπαρκτη χρηματοδότηση από το δήμο προς τα χωριά, τη συνεχή μείωση της ΣΑΤΑ που δεν επαρκεί ούτε για τις βασικές ανάγκες. Τόσο τα προηγούμενα χρόνια με την εφαρμογή των Καποδιστριακών Δήμων, όσο και αυτά τα χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη επιβεβαιώθηκε αυτό που από την αρχή λέγαμε, πως ήρθε για να εφαρμόσει την κεντρική πολιτική σε τοπικό επίπεδο και πως δεν μιλάμε πια για τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά καθαρά για τοπική διοίκηση, μέσω της οποίας ο λαός, οι δημότες καλούνται να πληρώνουν διαρκώς και να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να έχουν έστω και αυτές τις ελάχιστες παροχές, ενώ την ίδια στιγμή κατευθύνονται τεράστια κονδύλια και ζεστό χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο ντόπιο και ξένο. Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση βέβαια θα είναι και οι όποιες αλλαγές ετοιμάζονται να έρθουν από την πλευρά της κυβέρνησης και που αφορούν την τοπική διοίκηση και δεν έχουμε αυταπάτες γι αυτό.  Επιβεβαιώθηκε ακόμα περισσότερο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τοπικών αρχών, πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων, διαχειρίστηκε τις «τοπικές υποθέσεις» σε σύμπνοια με τη γενική πολιτική των κυβερνήσεων αφού σταμάτησαν και αυτές οι περιορισμένες αντιδράσεις, που τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν. Η γενική πολιτική, οι επιλογές τους πέρασαν σχετικά πιο εύκολα, γιατί και η πλειοψηφία στις τοπικές διοικήσεις λειτούργησε ως μηχανισμός ενσωμάτωσης και χειραγώγησης συνειδήσεων των λαϊκών μαζών. Δεν έβγαλε άχνα ακόμα και όταν πλήττονταν οι εργαζόμενοι του χώρου τους. Αντίθετα μάλιστα, έδωσαν χέρι βοήθειας στη γενική πολιτική με διάφορους τρόπους και κυρίως υλοποιώντας την πολιτική επιβολής φόρων, ελαστικών σχέσεων εργασίας, της εμπορευματοποίησης κοινωνικών τομέων κλπ. Συμβιβάστηκαν με τις παρακρατήσεις ποσών που το κράτος εισέπραττε από φόρους για να αποδώσει τους δήμους (τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε). Δεν ύψωσαν ανάστημα στα μεγάλα χρέη που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις στην τοπική διοίκηση. Συνέβαλαν στη διεύρυνση του δανεισμού, δημιουργώντας νέα χρέη, με αποτέλεσμα να ισχυροποιείται η τάση της υπερφορολόγησης των εργατικών, λαϊκών στρωμάτων.
            Την ίδια στιγμή πέρασαν στην ευθύνη των Δήμων αρμοδιότητες, όπως αυτές που αφορούν την Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, γενικότερα κοινωνικές υπηρεσίες. Είναι διαφορετικό ζήτημα να έχει λόγο η τοπική διοίκηση στον εντοπισμό των αναγκών, στον έλεγχο της λειτουργίας και άλλο ζήτημα να έχει η ίδια αρμοδιότητα να δημιουργεί και να αναπτύσσει, να λειτουργεί με δική της ευθύνη την «κάθε» μονάδα, είτε είναι σχολείο, είτε ιατρείο, είτε άλλο κοινωνικό ίδρυμα.
            Η μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Δήμους και στις Περιφέρειες συνδέεται με τη λεγόμενη «λειτουργική και οικονομική αυτοδυναμία», δηλαδή τον κατακερματισμό, το δραστικό περιορισμό των επιδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό και την παραπέρα εμπορευματοποίησή τους, τη διαχείριση - και όχι τη λύση - λαϊκών προβλημάτων, ιδιαίτερα της ακραίας φτώχειας στη λογική του «εθελοντισμού» και της «φιλανθρωπίας».
            Όλα αυτά τα χρόνια περιορίστηκαν ακόμα παραπέρα οι αρμοδιότητες και δυνατότητες τόσο των τοπικών συμβουλίων όσο και των προέδρων της κάθε τοπικής κοινότητας, αφού οι μοναδικές αρμοδιότητες που έχουν δοθεί στους προέδρους και εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων είναι η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής, όπου αυτό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των πολιτών, τη βεβαίωση πληθυσμού όταν αυτό ζητηθεί και περίπου έναν χρόνο τώρα μας δόθηκε και η αρμοδιότητα του εφόρου των νεκροταφείων, με την ευθύνη στην έκδοση αδειών ταφής-εκταφής, κλπ, καθώς και το ότι μας ζητούν να υπογράφουμε για εργολαβίες σε διάφορα έργα, πχ αγροτική οδοποιία κλπ που τις περισσότερες φορές καλούμαστε να υπογράψουμε περισσότερα μεροκάματα απ ότι στην πραγματικότητα γίνονται, όπως έγινε την περσινή χρονιά με την αγροτική οδοποιία. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα πάνω σε αυτό το θέμα, για να μπορέσετε να καταλάβετε ακριβώς τον τρόπο που λειτουργούν, είναι το θέμα των ψεκασμών για την καταπολέμηση κουνουπιών και κατσαρίδων. Μου ζητήθηκε να υπογράψω και να βεβαιώσω την καλή εκτέλεση εργασιών της συγκεκριμένης εργολαβίας για οχτώ συνολικά επεμβάσεις ψεκασμών, χωρίς καν να γνωρίζω πού και πότε έγινε η κάθε μια από αυτές. Όπως είναι βέβαια λογικό, σε καμία περίπτωση εγώ δεν μπορώ, ούτε θα υπέγραφα ποτέ για εργασίες που δεν έγιναν ή για εργασίες που δεν ξέρω σίγουρα ότι έγιναν και που παρότι έχω ζητήσει επανειλημμένα να ενημερώνομαι εγκαίρως για οτιδήποτε εργασία πρόκειται να γίνει στο τοπικό μας διαμέρισμα δεν με ενημερώνουν ποτέ και μετά έχουν την απαίτηση να υπογράψω προκειμένου να πληρωθεί ο κάθε εργολάβος.
            Το τοπικό συμβούλιο δεν διαθέτει ούτε μπορεί να διαχειριστεί ούτε μισό ευρώ, ούτε καν τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ που κάθε χρόνο μπαίνουν στον προϋπολογισμό του δήμου για την κάθε κοινότητα ξεχωριστά. Ακόμα και αυτά τα ψίχουλα που μπαίνουν, τα οποία δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη βασικών αναγκών, η δημοτική αρχή είναι εκείνη που θα αποφασίσει αν θα αποδοθούν και σε τι έργα θα κατευθυνθούν. Η μόνη δυνατότητα και επιλογή που έχει το κάθε τοπικό συμβούλιο, είναι μέσω του τεχνικού προγράμματος που καταρτίζει, να ιεραρχήσει τα έργα τα οποία κρίνονται αναγκαία και να τα θέσει υπ΄ όψιν της δημοτικής αρχής, η οποία θα επιλέξει αν θα υλοποιηθεί κάποιο από αυτά ή οτιδήποτε άλλο εκείνη επιθυμεί.

            Την ίδια τύχη βέβαια έχουν και οι αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου, αφού στην ουσία δεν αφήνουν καμιά δυνατότητα εκτέλεσης τους από εμάς. Έχουν καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα και είναι στην ευχέρεια της δημοτικής αρχής αν θα υλοποιηθεί κάποια από αυτές ή όχι. Η μόνη υποχρέωση που έχει όσο αφορά τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου, είναι το να απαντήσει εγγράφως εντός 30 ημερών το αργότερο για το τι προτίθεται να κάνει αναφορικά με την κάθε απόφαση που της διαβιβάζουμε. 
             Όλα αυτά βέβαια ούτε άγνωστα είναι ούτε τυχαία και φυσικά όπως και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο δεν έχουν να κάνουν μόνο με κακούς πολιτικούς, περιφερειάρχες, δημάρχους κλπ. Έχουν να κάνουν τόσο με την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθεί η εκάστοτε κυβέρνηση, περιφερειακή ή δημοτική αρχή. Βάση ποιών κριτηρίων και κατευθύνσεων λειτουργούν. Αν στο επίκεντρο της πολιτικής τους έχουν τις ανάγκες του λαού, των κατοίκων ή την ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση της κερδοφορίας των λίγων εις βάρος των πολλών. Άλλωστε είναι καθαρό πια πως όλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε και σε τοπικό επίπεδο, πηγάζουν από την εφαρμοζόμενη πολιτική σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, η οποία τα αρπάζει από τους πολλούς (τους εργάτες, αγρότες, μικροεπαγγελματίες, τους Συνταξιούχους) για να τα δώσει στους λίγους, συγκεντρώνοντας με αυτό τον τρόπο τον πλούτο που εμείς παράγουμε σε όλο και λιγότερα χέρια. Έχει όμως να κάνει και με τις προσωπικές φιλοδοξίες και την αλαζονεία του κάθε δήμαρχου, προκειμένου να μπορεί να διατηρεί την θέση του. Και εδώ έχουμε παραδείγματα για το πώς, πχ λειτουργεί η δημοτική αρχή εδώ και στους περισσότερους δήμους της χώρας, όπου κάθε άλλο παρά η πραγματικές ανάγκες των κατοίκων την ενδιαφέρουν και αυτό φαίνεται στην πράξη καθημερινά και το πως λειτουργούν οι δήμαρχοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στους δήμους όπου είναι επικεφαλής, όπως στην Πάτρα, το Χαϊδάρι, την Πετρούπολη, την Ικαρία κλπ, όπου παρά τις δικαστικές διώξεις επειδή παίρνουν μέτρα υπέρ του λαού αυτών των δήμων και εις βάρος των μεγάλων συμφερόντων, όπως η μείωση δημοτικών τελών κλπ, βγαίνουν μπροστά, παλεύουν, αντιστέκονται σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική εξαθλίωσης του λαού και παίρνουν αποφάσεις προς όφελος του με κάθε κόστος, όσο κι αν κυνηγιούνται όσο κι αν διώκονται και έχουν και τη στήριξη του κόσμου. 
            Είναι ξεκάθαρο και εμείς δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Μέσα σ΄ αυτό το οικονομικό σύστημα που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, που δρα με γνώμονα όχι την κάλυψη των σύγχρονων κάθε φορά αναγκών των λαϊκών στρωμάτων, αλλά  τα συμφέροντα  του ντόπιου κεφαλαίου και των κάθε φορά ξένων συμμάχων του δεν υπάρχουν μαγικά ραβδιά με τα οποία θα μπορέσουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον τόπο μας. Μπορούμε όμως να παλέψουμε μαζί ενάντια σ αυτήν την πολιτική που μας καταδικάζει, να κατακτήσουμε πράγματα, να δώσουμε λύσεις που θα βελτιώσουν τη ζωή μας. Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό η συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων και των δημοτών του τοπικού μας διαμερίσματος, με μπροστάρη το τοπ. Συμβούλιο και σε συμμαχία με τα άλλα χωριά στα κοινά μας προβλήματα κάτι το οποίο επιδιώξαμε από την αρχή κιόλας της θητείας μας. Η πείρα από τους αγώνες των προηγούμενων ετών αυτό μας έχει δείξει. Κάθε εργασιακό, ασφαλιστικό, κοινωνικό δικαίωμα που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, κερδήθηκε, κατακτήθηκε με σκληρούς, ανυποχώρητους και καλά οργανωμένους αγώνες. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν μας δόθηκε από την καλή καρδιά των εκμεταλλευτών μας. Από αυτό θα πρέπει να αντλούμε συμπεράσματα και να παλεύουμε οργανωμένα και αταλάντευτα για όλα αυτά που δικαιούμαστε και μας ανήκουν.
            Εμείς από την αρχή είμαστε ξεκάθαροι για  τον τρόπο με τον οποίο θα παλέψουμε, ώστε να προσπαθήσουμε να λυθούν τα προβλήματα που μαστίζουν τον τόπο μας, αλλά και τα γύρω χωριά. Είναι πλέον ξεκάθαρο και έχει αποδειχτεί και στην πράξη το προηγούμενο διάστημα πως μόνο με αγώνα και την ενεργό συμμετοχή όλων των κατοίκων μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις και να παρθούν αποφάσεις προς όφελος μας.
            Είναι ξεκάθαρο πια πως δίχως την ενεργή συμμετοχή και την πίεση του ίδιου του κόσμου, κανένας πρόεδρος και κανένα τοπικό ή δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
            Αυτό το βιώσαμε και συνεχίζουμε να το βιώνουμε τα χρόνια αυτά εφαρμογής του Καλλικράτη και είμαστε απολύτως βέβαιοι, πως θα συνεχίσουμε να το βιώνουμε σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό τα επόμενα χρόνια όσο  ο ίδιος ο κόσμος δεν γίνεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων και δεν βγαίνει μπροστά να διεκδικήσει όλα αυτά που δικαιούται.
            Σαν Τοπικό Συμβούλιο σε συνεργασία και κοινό μέτωπό με τους φορείς και τους κατοίκους του τόπου μας,  θα πρέπει να απαιτούμε και να διεκδικούμε την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών και να μην υιοθετούμε και να δεχόμαστε την εφαρμογή αυτών των πολιτικών που μας εξαθλιώνουν.
            Όλο αυτό το διάστημα, τα έξι αυτά χρόνια εφαρμογής του Καλλικράτη επιβεβαιώθηκε αυτό το οποίο λέγαμε από την αρχή, για την απαξίωση των Τοπικών Συμβουλίων, τα οποία δεν έχουν πλέον καμία σχέση με τις παλιές κοινότητες όπου μέσα από κει μπορούσες να κάνεις και κάποια έργα τα οποία θα ανακούφιζαν και θα έλυναν κάποια προβλήματα του χωριού. Τα Τοπικά Συμβούλια πλέον, δεν έχουν καμία αρμοδιότητα, έχοντας απλά και μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα και σε συνδυασμό με την κατακρεουργημένη χρηματοδότηση από τον δήμο δεν μπορείς ούτε τα πιο μικρά ζητήματα να λύσεις. Αυτό το λέμε και το ξαναλέμε όχι για να αποποιηθούμε ευθύνες ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί ό καθένας, αλλά γιατί είναι η πραγματικότητα η οποία βιώνουμε καθημερινά. Ακόμα και για το μικρότερο και πιο απλό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει δεν έχουμε την παραμικρή δυνατότητα να παρέμβουμε προκειμένου αυτό να λυθεί. Η μοναδική επιλογή είναι να ενημερώσουμε την αρμοδία υπηρεσία, ή απευθείας το τεχνικό προσωπικό του δήμου και ανάλογα με το φόρτο εργασίας των υπαλλήλων οι οποίοι δεν φτάνουν, η όποια βλάβη θα λυθεί σύντομα ή καθυστερημένα. Η κατάσταση βέβαια αυτή και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τη δημοτική αρχή η οποία δεν προσπαθεί, δεν παλεύει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του δήμου. Αντιθέτως όπως η πλειοψηφία των δήμων σε όλη τη χώρα στηρίζει και αποδέχεται την κεντρική πολιτική, λειτουργώντας στην κατεύθυνση του να καλύπτει τα κενά θέσεων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή με την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, όπως στον τομέα της καθαριότητας, της συντήρησης δικτύων ύδρευσης, αγροτικών δρόμων κλπ.
            Βάση των παραπάνω και προκειμένου να μπορούν να λύνονται άμεσα μικροπροβλήματα που προκύπτουν στο τοπικό μας διαμέρισμα, ζήτησα να μας αποδοθεί η πάγια προκαταβολή (1000€ για κάθε τοπική κοινότητα), την οποία έχει ο δήμος τη δυνατότητα να αποδίδει στους προέδρους ώστε να μπορούν να λύνονται άμεσα μικροπροβλήματα που προκύπτουν. Βέβαια, παρόλο που και φέτος υπήρχε στον προϋπολογισμό του δήμου, δεν αποδόθηκε ποτέ σε εμάς παρότι μας ζητήθηκε να τους απαντήσουμε αν τη θέλουμε και να κάνουμε τη σχετική αίτηση προκειμένου να μας δοθεί.
            Σε τοπικό επίπεδο, από την πρώτη κιόλας στιγμή κάναμε πράξη τη δέσμευσή μας να απαιτούμε και να διεκδικούμε την κάλυψη όλων των αναγκών της περιοχής. Τη δέσμευση και υποχρέωση που έχουμε απέναντι στον κόσμο να τον ενημερώνουμε για κάθε τι που γίνεται και τον αφορά, για την ανάδειξη και την πάλη για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων σε κοινό μέτωπο με τους φορείς και συνολικά τους κατοίκους του χωριού μας. Προσπαθήσαμε και προσπαθούμε  τόσο μέσα από τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου, όσο και σε συνεργασία με τους φορείς να παλέψουμε ώστε να δοθούν λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τοπικό διαμέρισμα Κορωνίδας.
            Για τη φετινή χρονιά και παρόλο που καταθέσαμε το τεχνικό μας πρόγραμμα για το 2016 το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα από το τοπικό συμβούλιο στις 21-8-2015 και από την Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 30-8-2015, μέχρι και σήμερα η δημοτική αρχή δεν προχώρησε σε κανένα από τα έργα τα οποία και η ίδια είχε εντάξει στο Τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του δήμου, δείχνοντας για μία ακόμη φορά την αδιαφορία και αδράνεια της στα σοβαρά προβλήματα και τις ανάγκες του τοπικού μας διαμερίσματος.

            Προβλήματα όπως:
1.                   Το θέμα της ύδρευσης και αποχέτευσης συνολικά στο τοπικό μας διαμέρισμα.
2.                   Η τιμολόγηση του νερού
3.                 Οι αγροτικοί δρόμοι
4.                  Η Αποκατάσταση καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τον Απόλλωνα για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Φλεβάρη του 2016
5.                   Η Καθαριότητα
6.                   Τα δημοτικά κτήρια και υποδομές κλπ,
            ήταν μερικά από τα θέματα που μας απασχόλησαν τη χρόνια που μας πέρασε και σίγουρα πρέπει και θα μας απασχολήσουν και το επόμενο διάστημα και για τα οποία θα αναφερθώ παρακάτω όσο πιο συνοπτικά μπορώ ώστε να μην σας κουράσω.

1.                   Ύδρευση – αποχέτευση
            Έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές στο θέμα της ύδρευσης και της αποχέτευσης για το τοπικό μας διαμέρισμα συνολικά και για την κατάσταση των δικτύων, των δεξαμενών κλπ. Πάγιο αίτημα μας όλα αυτά τα χρόνια είναι ό έλεγχος και η αντικατάσταση συνολικά των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στο τοπικό μας διαμέρισμα, τα οποία βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές φορές και τη δημόσια υγεία. Και αυτό δεν είναι υπερβολή. Αυτό το λέμε γιατί μέχρι και σήμερα ειδικά στην Κωμιακή είναι σε πλήρη λειτουργία το απαρχαιωμένο δίκτυο αμιάντου στο σύνολο του χωριού, αφού από όταν έγινε η τοποθέτηση του νέου πλαστικού δικτύου δεν απομονώθηκε, δεν καταργήθηκε το παλιό δίκτυο με αποτέλεσμα να λειτουργούν και τα δύο δίκτυα παράλληλα. Είναι γνωστό στους περισσότερους πως από το 1999 απαγορεύεται η χρήση αμιάντου σε δίκτυα ύδρευσης  σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 76/769/ΕΟΚ και από το 2005 οποιαδήποτε χρήση του. Την ίδια στιγμή έχουμε ακαθάριστες δεξαμενές, σκουριασμένα καπάκια κλπ.
            Το θέμα της ύδρευσης δεν αποτελείται μόνο από τα προβλήματα σε δίκτυο και δεξαμενές κλπ, αλλά και στη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους σε ποιοτικά άριστο νερό. Έχουμε οικισμούς, όπως στο Φαρακλό – Αρέλες όπου οι κάτοικοι εκεί δεν έχουν απολύτως καμία πρόσβαση σε πόσιμο νερό, παρότι σύμφωνα και με τον κανονισμό ύδρευσης του δήμου, όπως αναφέρεται, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παρέχει νερό σε όλους τους οικισμούς, αναγκάζοντας τους κατοίκους εκεί να κουβαλάνε με τα μπετόνια νερό.  
            Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο δίκτυο αποχέτευσης. Πρόκειται για ένα επίσης απαρχαιωμένο δίκτυο στο μεγαλύτερο κομμάτι του, αποτελούμενο από τσιμεντοσωλήνες η οποίες παρουσιάζουν διαρροή σε κάθε ένωση τους, με αποτέλεσμα τα λύματα από αυτό να εισέρχονται τόσο στο υπέδαφος με ότι αυτό συνεπάγεται για τους υδροφόρους ορίζοντες που τυχόν υπάρχουν σε αυτό, καθώς και σε κάποιες  περιπτώσεις εισροή εντός οικημάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και προκαλώντας καταστροφές στην περιουσία των κατοίκων. Άλυτο παραμένει βέβαια και το θέμα του βιολογικού καθαρισμού τόσο στον Απόλλωνα, όσο και στην Κωμιακή, καθώς όσο αφορά τον πρώτο, ως γνωστό απαγορεύεται πλέον η λειτουργία και συντήρηση του υπάρχον ΒΙΟ.ΚΑ στον Απόλλωνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την περιοχή,  ενώ την ίδια στιγμή η δημοτική αρχή δεν κάνει καμιά ουσιαστική ενέργεια για την άμεση μετεγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ σε άλλη θέση. Η ίδια ακριβώς κατάσταση παρουσιάζεται και στην Κωμιακή με τις δεξαμενές λυμάτων στην περιοχή «Πρίνους», καταστρέφοντας και μολύνοντας ένα από τα ομορφότερα ρέματα της περιοχής το οποίο καταλήγει μάλιστα στον Απόλλωνα.
            Πάγιο αίτημα μας είναι η άμεση μετεγκατάσταση του ΒΙΟΚΑ του Απόλλωνα και συνολική ενιαία αντιμετώπιση του βιολογικού καθαρισμού σε όλο το τοπικό διαμέρισμα. Μέχρι αυτό να γίνει η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη στο να διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος.
2.                   Τιμολόγηση νερού
            Για την τιμολόγηση του νερού έχουμε επίσης αναφερθεί πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα και σήμερα το πρόβλημα της τιμολόγησης είναι υπαρκτό και εξακολουθεί να ταλανίζει την συντριπτική πλειοψηφία των μόνιμων κυρίως κατοίκων του δήμου.
            Θα ήθελα να καταγγείλω και από αυτό εδώ το βήμα, την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής η οποία με κάθε ευκαιρία, διατυμπανίζει, προπαγανδίζει και διαφημίζει τη μείωση, όπως η ίδια λέει, της τιμής του νερού στα 0,40€ το κυβικό. Είναι ψεύτες και υποκριτές.  Άλλωστε δεν περιμέναμε να τους μάθουμε τώρα, έχουμε εμπειρία σε αυτό, απ’ όταν προεκλογικά το 2014 διατυμπάνιζαν και τότε ότι μας μείωσαν το νερό προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του κόσμου. Η πραγματικότητα βέβαια όπως και τότε, έτσι και τώρα είναι εντελώς διαφορετική. Η μείωση των 0,40€ το κυβικό η οποία λένε, αφορά μόνο τα 30 πρώτα κυβικά καθώς οικονομοτεχνική μελέτη της ΕΥΔΑΠ νήσων η οποία κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ψηφίστηκε από όλες τις άλλες παρατάξεις πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης, προβλέπει κλιμακωτή χρέωση ανάλογα με την κατανάλωση, επιπλέον προβλέπει αύξηση των τελών αποχέτευσης από το 20% στο 50% επί του καταναλώσιμου νερού, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους κατοίκους. Κάνοντας τους υπολογισμούς σε έναν τυχαίο λογαριασμό των 300€,  η μείωση η οποία στην πραγματικότητα υπάρχει είναι 8€ το εξάμηνο, δηλαδή 16€ το χρόνο. Μια ακόμη παράμετρος της εν λόγω οικονομοτεχνικής μελέτης, είναι το ότι προβλέπει διπλασιασμό της τιμής του νερού σε περίπτωση ανομβρίας. Μιλάμε λοιπόν για προκλητικότατη κοροϊδία από την πλευρά της δημοτικής αρχής. Σε αυτό όμως το θέμα έχουν τεράστιες ευθύνες και οι δημοτικές παρατάξεις, τόσο της ‘Νησιώτικης πολιτείας’, όσο και των ‘Πολιτών για τα νησιά μας’, οι οποίοι ψήφισαν αυτή την οικονομοτεχνική μελέτη βάζοντας πλάτη και αυτοί από την πλευρά τους, στη συνέχιση της φοροαφάιμαξης των δημοτών, μέσω ενός κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό. 
            Για εμάς πάγια θέση είναι πως το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους φθηνό και ποιοτικά άριστο νερό και διεκδικούμε την άμεση μείωση του νερού με ενιαία τιμολόγηση σε όλο τον δήμο και προσανατολισμό την κατώτερη τιμή που υπήρχε στον δήμο μέχρι το 2015 που ήταν τα 0,15€/μ3, όπως και να υπάρξει μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες (άνεργους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ), για 50% μείωση στους λογαριασμού του νερού ή και για απαλλαγή τους σε ειδικές περιπτώσεις. Η σημερινή τιμολόγηση του νερού με την οικονομοτεχνική μελέτη της ΕΥΔΑΠ νήσων δεν προβλέπει ενιαία τιμολόγηση όπως λέει η δημοτική αρχή, αφού υπάρχει ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για περιοχές όπως, Εγγαρές, Γαλήνη, Ποταμιά, Κινύδαρος κ.α. με την αιτιολογία πως οι συγκεκριμένες  περιοχές έχουν δικό τους νερό και επειδή ήταν πολύ φθηνό θα γίνει σταδιακά η αύξηση του. Για τον Απόλλωνα όμως που στο 95% υδρεύεται με φυσική ροή και δεν κοστίζει τίποτα στον δήμο η παροχή του, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα να ενταχθεί στο ειδικό αυτό τιμολόγιο.
            Απαράδεκτη και προκλητική βεβαίως είναι η στάση της δημοτικής αρχής και όσο αφορά τους λογαριασμούς παρελθόντων ετών που αποστέλλονται και μάλιστα με αυξημένο ΦΠΑ, φορτώνοντας τους κατοίκους  με επιπλέον φόρο χωρίς αυτοί να ευθύνονται για το ότι η δημοτική αρχή στέλνει καθυστερημένα τους λογαριασμούς.
            Για όλα αυτά που ανάφερα παραπάνω καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους να συστρατευτούμε όλοι μαζί από κοινού και σε συνεργασία με τα άλλα χωριά διεκδικώντας την άμεση μείωση της τιμής του νερού, την αφαίρεση του αυξημένου ΦΠΑ από τους λογαριασμούς του νερού αφού δεν ευθύνονται οι καταναλωτές για την καθυστερημένη αποστολή τους, τη ρύθμιση δόσεων ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του καθένα για προηγούμενες οφειλές και τη  διαγραφή προσαυξήσεων λόγω αδυναμίας πληρωμής.
3.                   Αποκατάσταση καταστροφών στον Απόλλωνα
            Ακριβώς πριν από έναν χρόνο και στον ίδιο ακριβώς χώρο, κάναμε αναφορά για το σοβαρό θέμα και πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Απόλλωνας, όχι εξαιτίας των καιρικών φαινομένων αλλά εξαιτίας της παντελούς αδιαφορίας των αρμόδιων δημοτικών, περιφερειακών αρχών και του πρώην επαρχείου, όλα τα προηγούμενα χρόνια  μέχρι και σήμερα. Οι όποιες καταστροφές, ζημιές μικρές ή μεγάλες έχουν προκληθεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, δεν έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτά είναι το αποτέλεσμα της αδράνειας και αδιαφορίας όπως προείπα, στο να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των «λιμενικών εγκαταστάσεων» του Απόλλωνα, με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου λιμενικού έργου το οποίο θα αναπτύσσει, θα αναβαθμίζει την περιοχή, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών που θα προστατεύει, τη σωματική τους ακεραιότητα, τις περιουσίες τους, αλλά και το περιβάλλον.
            Σε αυτή την κατεύθυνση μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει το παραμικρό όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα τις δύο μεγάλες καταστροφές των τελευταίων 2 ετών, οι οποίες αναδεικνύουν πλέον ξεκάθαρα την  ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες και οι αναγκαίες μελέτες για ένα λιμενικό έργο, το οποίο θα δίνει οριστική λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα. Με μπαλώματα, ημίμετρα και κοροϊδίες δεν έγινε και δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό το ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι, απλά δεν έχουν την πολιτική βούληση και τη διάθεση να διαθέσουν τα αναγκαία χρήματα στην περιοχή και αυτό γιατί δεν έχει κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον και γιατί προφανώς δεν θέλουν να τα στερήσουν από αλλού, που υπάρχουν μεγαλύτερα συμφέροντα. Όπου άλλωστε υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον βλέπουμε ότι εκεί υλοποιούνται έργα και φτιάχνονται υποδομές, προκειμένου να τα βρει έτοιμα ο κάθε ιδιώτης που θα έρθει να επενδύσει και αυτό δεν είναι τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή της κεντρικής πολιτικής Κυβέρνησης – ΕΕ σε τοπικό επίπεδο.
            Εμείς από την πλευρά μας και εγώ προσωπικά με έγγραφό μου την ίδια μέρα των καταστροφών ενημέρωσα τόσο εγγράφως όσο και προφορικά τις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου και του Λιμενικού ταμείου, καθώς και τηλεφωνικά των αντιπεριφεριάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη όπου τους ζήτησα να τεθεί εκ νέου η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την οριστική λύση στο πρόβλημα του Απόλλωνα. Την ίδια στιγμή σε συνεργασία με κατοίκους του Απόλλωνα και τον Σύλλογο Γυναικών Απόλλωνα ‘Άπελος’, καλέσαμε τους κατοίκους του τοπ. διαμερίσματος, να παλέψουμε για την άμεση αποκατάσταση των καταστροφών και τη δημιουργία νέου λιμενικού έργου.  Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήσαμε παραστάσεις σε δήμο και λιμενικό ταμείο καθώς και στο περιφερειακό συμβούλιο που έγινε στη Νάξο. Μέλη του συντονιστικού των κατοίκων και εγώ μεταβήκαμε επίσης στην Αθήνα όπου είχαμε  συναντήσεις με όσους βουλευτές δέχτηκαν να μας συναντήσουν για το θέμα αυτό. Η πείρα από τη δράση μας αυτή έδειξε πως όσο κυνηγούσαμε το θέμα, όσο παλεύαμε και διεκδικούσαμε την άμεση λύση, όσο δεν περνούσε στις γραμμές μας το υποκριτικό και διασπαστικό επιχείρημα πως κάποιοι άλλοι φταίνε που κάνουν καταγγελίες και προσφυγές και γι΄ αυτό δεν γίνεται τίποτα, στοχοποιώντας και όσους παλεύουν για την οριστική λύση του προβλήματος, τόσο πιεζόντουσαν οι αρμόδιοι και αναγκάζονταν να κάνουν κάποιες κινήσεις. Η προπαγάνδα τους για αποποίηση των ευθυνών τους, πρέπει να πέσει στο κενό και συγκροτημένα, οργανωμένα και ανυποχώρητα φορείς και κάτοικοι να παλέψουμε μέχρι να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Απόλλωνας. Είναι χρέος και καθήκον όλων μας, όλο το τοπικό διαμέρισμα σαν μια γροθιά να παλεύουμε για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν ξεχωρίζουμε κανένα από τα δύο χωριά και τους άλλους οικισμούς του τοπικού μας διαμερίσματος. Είμαστε ένα χωριό, μια κοινότητα, η Τ.Κ. Κορωνίδας και τα πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα και του άλλου και θα πρέπει από κοινού να παλεύουμε για την επίλυσή τους.
4.                   Αγροτικοί Δρόμοι
            Η κατάσταση στο αγροτικό οδικό δίκτυο λίγο πολύ είναι σε όλους μας γνωστή. Η δημοτική αρχή προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα αυτό με την ανάθεση συντήρησης των αγροτικών δρόμων σε εργολάβους και των καταμερισμό ημερομίσθιων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν ώστε να στρωθούν όλοι οι δρόμοι. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια διαθέτοντας ο δήμος τα μηχανήματα προκειμένου να στρωθούν κάποιοι δρόμοι που όμως σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν, ούτε λύνουν το πρόβλημα ουσιαστικά αφού αυτό γίνεται μια φορά τον χρόνο και συνήθως στο τέλος του καλοκαιριού και χωρίς τα κατάλληλα τεχνικά έργα, με αποτέλεσμα με τις πρώτες βροχές αυτοί να καταστρέφονται. Έτσι κάθε χρόνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το σοβαρό αυτό πρόβλημα το όποιο έρχεται να δυσκολέψει ακόμα περισσότερο του κατοίκους του τοπικού μας διαμερίσματος και ειδικά τους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής οι οποίοι με δυσκολία μπορούν να μεταβούν στις καλλιέργειες ή τα ζώα τους, προσθέτοντας ένα ακόμη εμπόδιο στα ήδη μεγάλα εμπόδια τα οποία αντιμετωπίζουν οι φτωχοί και μεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την αντιλαϊκή, αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ με την αύξησης της φορολογίας, την αύξηση του ΦΠΑ στο 24% σε εφόδια και ζωοτροφές, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση της χρηματοδότησης κλπ. Με τη στάση της δημοτικής αρχής, να μην προχωράει σε συντήρηση όλων των αγροτικών δρόμων με τα κατάλληλα τεχνικά έργα ώστε να είναι βατοί όλο τον χρόνο, αλλά και με την παντελή έλλειψη βελτιωτικών έργων και υποδομών για την ενίσχυση και ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα, ενισχύει την κατεύθυνση κυβέρνησης – ΕΕ για το ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια.
5.                   Καθαριότητα
            Το θέμα της καθαριότητας είναι ένα ακόμη πολυσυζητημένο θέμα. Η θέση μας ξεκάθαρη και πάγια. Ζητάμε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα, όλο τον χρόνο σε Κωμιακή και Απόλλωνα, καθώς και την τοποθέτηση μικρών κάδων στο εσωτερικό των δύο χωριών για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων και ατόμων με κινητικά προβλήματα, τους οποίους θα έχει την ευθύνη το μόνιμο προσωπικό καθαριότητας να αδειάζει. Τα χωριά μας δεν κατοικούνται μόνο το Πάσχα και το καλοκαίρι για να καθαρίζονται και αν καθαρίζονται και τότε, ούτε κατοικούνται μόνο στους δρόμους γύρω από τους οποίους περνάει η λιτανεία το Πάσχα. Και αυτό το λέω γιατί ακόμα και όταν καθαρίζονται ειδικά το Πάσχα μονό αυτοί καθαρίζονται. Η καθαριότητα είναι κοινωνικό αγαθό και ο δήμος είναι υποχρεωμένος να διατηρεί καθαρά τα χωριά μας στο σύνολο τους όλο τον χρόνο και μάλιστα με ιδία μέσα και εργαζόμενους. Η δικαιολογία ότι δεν υπάρχει προσωπικό δεν μας αγγίζει. Δεν μας αγγίζει επίσης ούτε η δικαιολογία πως δεν υπάρχουν χρήματα, γιατί για την ανάθεση της καθαριότητας  και άλλων τομέων σε εργολάβους. Υπάρχουν! Όπως υπάρχουν για την αγορά βεγγαλικών, προκειμένου να τα ρίξουν ανήμερα του Αγίου Νικοδήμου και μάλιστα με απόφαση που πάρθηκε μια μέρα πριν σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τη διάθεση του ποσού των 5000€ για την αγορά τους. Για βεγγαλικά έχουν, για τις ανάγκες των δημοτών απ ότι φαίνεται δεν υπάρχουν χρήματα.  Λέμε λοιπόν πως η δημοτική αρχή είναι υπεύθυνη για το αν υπάρχει η όχι προσωπικό, γιατί ουδέποτε διεκδίκησε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προκειμένου να μπορεί να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του δήμου. Αντιθέτως κάθε φορά καλεί ανοιχτά ή συγκαλυμμένα τους κατοίκους να καθαρίσουν τα χωριά με εθελοντική εργασία ή συνεισφορά και μάλιστα για ένα αγαθό το οποίο πληρώνουμε κάθε χρόνο μέσω των δημοτικών τελών, όπως είναι η καθαριότητα. Με αυτό τον τρόπο καλούμαστε να γίνουμε διαχειριστές της ίδιας της φτώχειας μας. Το λέμε ξεκάθαρα, δεν είμαστε γενικά και αόριστα κατά του εθελοντισμού και της αλληλεγγύης, κάθε άλλο. Λέμε όμως ότι παράλληλα θα πρέπει να αναδεικνύουμε και να αντιπαλεύουμε, την πολιτική που μας έφερε ως εδώ και όσους φυσικά τη στηρίζουν και μιλάνε γενικά και αόριστα για εθελοντισμό και πράξεις προσφοράς, αφήνοντας στο απυρόβλητο τους υπευθύνους για όλα τα προβλήματα μας, βγάζοντας συγχρόνως λάδι τη δημοτική αρχή η οποία ενώ μας πίνει το αίμα καθημερινά με τα δημοτικά τέλη λειτουργώντας ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, την ίδια στιγμή αφήνει τα χωριά μας βρώμικα, βάζοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων. Και επειδή πολλά ακούγονται από δω κι από κει πάνω στο θέμα της καθαριότητας και της εθελοντικής εργασίας, θα ξαναπώ κάτι που το έχω πει πολλές φορές. Ναι! Να πάμε να καθαρίσουμε τα χωρία μας μόνοι μας, αλλά όταν η δημοτική αρχή θα έχει το θράσος να μας στείλει τους λογαριασμούς με τα δημοτικά τέλη τα οποία αφορούν και την καθαριότητα, τι θα κάνουμε; Θα πάμε να τους τα πετάξουμε όλοι μαζί, οργανωμένα στα πόδια για να μην πω στα μούτρα και να μην πληρώσει κάνεις; Υπό αυτούς τους όρους πρώτος εγώ θα πιάσω τη σκούπα και το φαράσι και θα βγω να καθαρίζω. Αλλά να καθαρίζω για να βγάζω λάδι την όποια δημοτική αρχή, όχι! Δεν θα το κάνω ποτέ και δεν θα καλέσω και ποτέ κανέναν να το κάνει, η να συνεισφέρει οικονομικά.
6.                   Δημοτικά κτήρια και υποδομές
            Ένα ακόμη θέμα το οποίο απασχόλησε και απασχολεί όλους μας είναι τα δημοτικά κτήρια και οι υποδομές του τοπικού μας διαμερίσματος. Η κατάσταση και εδώ είναι γνωστή σε όλους και μάλιστα μπορώ να πω πως είναι και τραγική. Συνολικά τα δημοτικά κτήρια και οι υποδομές ρημάζουν μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Τα σχολικά κτήρια είναι σε τραγική κατάσταση με τεράστιες ελλείψεις και χρήζουν άμεσης  επισκευής και συντήρησης, το κοινοτικό γραφείο τα ίδια. Το ιατρείο που βρίσκεται πάνω από το κοινοτικό γραφείο μέχρι πριν περίπου έναν χρόνο ήταν σε άθλια κατάσταση και το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι σε μια καλή κατάσταση και μπορεί αξιοπρεπώς να λειτουργήσει και να δεχτεί ασθενείς οφείλεται στη δική μου προσωπική εργασία και σε ένα δύο ακόμα συγχωριανών μας, αφού η δημοτική αρχή όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε το παραμικρό για τη συντήρηση του, ενώ η μόνη συμμετοχή της στην ανακαίνιση που έγινε ήταν η προμήθεια των χρωμάτων με τα οποία βάφτηκε ο εσωτερικός χώρος του ιατρείου. Και θα μου πει κάποιος πως αυτό που έκανα όσο αφορά το ιατρείο είναι εντελώς αντιφατικό σε σχέση με ότι έλεγα προηγουμένως για την καθαριότητα και τον εθελοντισμό. Ναι κατά μία έννοια είναι αλλά δεδομένου ότι είχαν στενέψει εντελώς τα χρονικά περιθώρια για την έλευση της ιατρού κας Αθανασίας Δηλγεράκη στο χωριό μας και επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να μην δεχτεί τη θέση η κα Δηλγεράκη (και αν θέλετε την γνώμη μου απολύτως δικαιολογημένα βάση της κατάστασης που ήταν το ιατρείο μέχρι τότε), δεν είχα άλλη επιλογή από το να βγω μπροστά και σε συνεργασία με δύο τρεις κατοίκους του χωριού μας, οι οποίοι βοήθησαν με την προσωπική τους εργασία και τους ευχαριστώ γι αυτό, καταφέραμε να φτιάξουμε το ιατρείο στη σημερινή του μορφή. Πήραμε την πρωτοβουλία και καταφέραμε να συντηρήσουμε το κτήριο και να το παραδώσουμε με διπλή χρήση, λύνοντας παράλληλα τόσο το πρόβλημα της άθλιας κατάστασης του χώρου του ιατρείου, όσο και το θέμα της διαμονής του εκάστοτε ιατρού, αφού δημιουργήσαμε χώρο διαμονής εντός του κτηρίου και νομίζω πως το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας δικαίωσε τη σκέψη μας.
            Ένα ακόμη δημοτικό κτήριο για το οποίο γίνεται συχνά λόγος και πράγματι είναι ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ο ξενώνας της Κωμιακής, η κατάσταση του οποίου είναι οριακή. Το κτήριο πλέον έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και καταστροφές εξαιτίας της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής στο να δώσει λύση τόσο στη διαχείριση του όσο και στην επισκευή και συντήρηση του κτηρίου. Ως τοπικό συμβούλιο με τρείς ομόφωνες αποφάσεις μας, έχουμε προτείνει συγκεκριμένη λύση για το θέμα αυτό, η οποία θα έλυνε το θέμα του ξενώνα οριστικά και θα τον καθιστούσε λειτουργικό προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του τοπικού μας διαμερίσματος. Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη και άμεσα υλοποιήσιμη: α) Να συσταθεί επιτροπή διαχείρισης του ξενώνα η οποία θα αποτελείται από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. μέλη των φορέων της Κορωνίδας και εκπρόσωπο από το Δήμο, β) Να γίνει καταγραφή των ζημιών του κτιρίου και να αποκατασταθούν με δαπάνες του Δήμου, γ) Τη διαχείριση να την έχει η Επιτροπή Διαχείρισης, στην οποία θα ασκείται ο έλεγχος από την τοπική κοινωνία και τους φορείς,  δ) Να υπάρχει μέριμνα ώστε να μπορούν να φιλοξενηθούν άτομα με οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγασης, ε) Οι μισθωτοί (δάσκαλοι, γιατροί, παπάδες) που διαμένουν κατά καιρούς μέσα στο χώρο, όπως και οι επισκέπτες να πληρώνουν κάποιο αντίτιμο ώστε να καλύπτονται τα τρέχοντα έξοδα (καθαρισμός του χώρου, θέρμανση, ηλεκτρισμός, νερό κλπ). Το αντίτιμο αυτό θα καταβάλλεται απ’ ευθείας στον Δήμο ο οποίος θα δεσμεύεται ότι τα έσοδα θα επιστρέφουν στο χωριό και θα χρησιμοποιούνται για την λειτουργία του Ξενώνα και για τις ανάγκες του χωριού, στ)            Μέχρι η Επιτροπή διαχείρισης να πάρει την διαχείριση του Ξενώνα, τυχόν λεηλασίες και φθορές που γίνονται στο χώρο καθιστούν υπεύθυνη τη Δημοτική Αρχή. Βέβαια μέχρι και σήμερα και παρότι με την πρόταση αυτή συμφώνησαν και οι φορείς του χωριού, δεν έχει γίνει αποδεκτή από τη δημοτική αρχή.
            Στην ίδια μοίρα με τα δημοτικά κτήρια βρίσκονται και οι αθλητικές εγκαταστάσεις και υποδομές του τοπικού μας διαμερίσματος, δείχνοντας την αδιαφορία της δημοτικής αρχής στις ανάγκες των νέων να αθληθούν και να έχουν πρόσβαση σε ασφαλής χώρους άθλησης στους τόπους κατοικίας τους, τα δύο γήπεδα που υπάρχουν στην Κωμιακή είναι σε πολύ κακή κατάσταση και παρά τις όποιες παρεμβάσεις κατά καιρούς από φορείς και κατοίκους χρήζουν άμεσης επισκευής και συντήρησης, ενώ στον Απόλλωνα δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος άθλησης των νέων, επίσης και στα δύο αυτά χωριά του τοπικού μας διαμερίσματος δεν υπάρχει ούτε μια παιδική χαρά προκειμένου να ψυχαγωγούνται τα μικρότερα παιδιά, αφού η δημοτική αρχή φρόντισε να τις ξηλώσει όλες προκειμένου να μην έχει την ευθύνη συντήρησης τους και κατ’ επέκταση την ευθύνη για την ασφαλή ψυχαγωγία των παιδιών, δείχνοντας και με αυτό τον τρόπο ότι κάθε άλλο παρά οι πραγματικές ανάγκες των κατοίκων την ενδιαφέρουν. Στην αντίπερα όχθη η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, εκλεγμένη με τη Λαϊκή Συσπείρωση, μέσα σε ενάμιση χρόνο παρέδωσε 23 πιστοποιημένες παιδικές χαρές για να μπορούν να ψυχαγωγούνται τα παιδία εκεί. Έτσι λειτουργούν όσοι έχουν πρωταρχικό στόχο την κάλυψη των αναγκών των κατοίκων.
            Για όλα αυτά, αλλά και για πολλά ακόμα μικρά και μεγάλα προβλήματα του τοπ. διαμερίσματος,  η δημοτική αρχή έχει ενημερωθεί τόσο με τις αποφάσεις των Λαϊκών Συνελεύσεων τα προηγούμενα χρόνια, με έγγραφα μου τα οποία έχουν αποσταλεί κατά καιρούς προς το δήμο, με την φυσική παρουσία και απευθείας συζήτηση με τους αρμόδιους αντιδημάρχους και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, καθώς και με τις αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου μας. Η αδιαφορία βέβαια της δημοτικής αρχής σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τοπ. διαμέρισμα γίνεται ακόμα πιο εμφανή με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις όποιες αποφάσεις ή έγγραφα στέλνουμε για τα προβλήματα αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι μέχρι και σήμερα και παρότι είναι υποχρεωμένη η δημοτική αρχή να απαντήσει εντός 30 ημερών το αργότερο σε κάθε απόφαση του τοπικού συμβουλίου, από το Σεπτέμβρη του 2014 που αναλάβαμε μέχρι και σήμερα δεν έχουμε λάβει την παραμικρή απάντηση σε συνολικά 61 αποφάσεις του ΤΣ. Όλο αυτό το διάστημα  κάποια μικρά, άμεσα προβλήματα μπορεί κατά καιρούς να λύνονται ύστερα από την πίεση και τη συνεργασία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Βέβαια αυτό σε καμία περίπτωση δεν αρκεί καθώς τα μεγάλα, τα οξυμένα προβλήματα είναι εδώ και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την συμμετοχή και δράση συνολικά των κατοίκων και των φορέων του τοπικού διαμερίσματος και σε συνεργασία με τα τοπικά συμβούλια και τους φορείς των άλλων χωριών στα κοινά μας προβλήματα. Αυτό πλέον φαίνεται ξεκάθαρα χρόνο με τον χρόνο. Μόνο με την οργανωμένη, μαζική, δυναμική και ανυποχώρητη παρέμβαση του κόσμου μπορεί να υπάρξουν κατακτήσεις και αποφάσεις προς όφελος του. Αυτό μας έχει δείξει η πείρα από τους αγώνες χτες και σήμερα, τόσο σε γενικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο.
            Είναι ξεκάθαρο πως και οι φορείς στην προσπάθεια αυτή πρέπει να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Ο κάθε Σύλλογος εκπροσωπεί μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και δεν μπορεί να στέκεται παθητικά απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Οι σύλλογοι δεν είναι μόνο για χορούς και πανηγύρια, ούτε φυσικά να βάζουν με τη δράση τους πλάτη στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή επίθεση σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο. Αντιθέτως έχουν ευθύνη απέναντι στα λαϊκά προβλήματα και πρέπει να βγουν δυναμικά, μαχητικά μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατοίκων.
            Εμείς σαν τοπικό Συμβούλιο έχουμε χρέος να ενημερώνουμε τον κόσμο για όλα αυτά τα θέματα και τα ζητήματα που τον αφορούν. Γι’ αυτό και λέμε ότι αυτό θα συνεχίσει να γίνεται μέσα από συχνές ανοιχτές συγκεντρώσεις και συνελεύσεις όπου θα δίνεται η δυνατότητα στον κόσμο να μας εκθέτει τα προβλήματα του και φυσικά για όλα τα μεγάλα και σοβαρά θέματα τις αποφάσεις θα τις παίρνει ο ίδιος ο κόσμος. Στην κατεύθυνση αυτή και τη χρονιά που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συγκεντρώσεις με αφορμή κάποια έκτακτα προβλήματα, όπως το θέμα των καταστροφών στον Απόλλωνα, καθώς και μια ανοιχτή συγκέντρωση από πλευράς μου στην Αθήνα, με τη συνοδεία και δυο μελών του συντονιστικού των κατοίκων προκειμένου να μιλήσουν για το θέμα των καταστροφών στον Απόλλωνα, στην αίθουσα του Συλλόγου Κορωνίδας Νάξου, ώστε να ενημερωθούν και η συμπατριώτες μας που ζουν και εργάζονται στην Αθήνα, κάτι που δεσμευόμαστε ότι θα γίνει και την επόμενη χρονιά όσο συχνότερα μπορούμε. Τελειώνοντας, για μια ακόμη φορά θέλω να τονίσω πως εμείς τον κόσμο τον θέλουμε ενεργό, να παλεύει μαζί μας για τα προβλήματα και όχι απαθή, αδρανή, απογοητευμένο, μοιρολάτρη ή διαμαρτυρόμενο από τον καναπέ του περιμένοντας τον «σωτήρα» ή τους «σωτήρες» που θα τον «σώσουν» όπως τον έχουν συνηθίσει να κάνει  μέχρι τώρα και όπως τον θέλουν και για το μέλλον όλοι οι άλλοι.
            Γι αυτό οι συνεδριάσεις και τα θέματα του τοπ. συμβουλίου, όπως και τον χρόνο που μας πέρασε ανακοινώνονται και είναι ανοιχτές, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να παρακολουθεί και να συμμετέχει στη λήψη των αποφάσεων.
            Με βάση τα παραπάνω, αλλά κυρίως τις ανάγκες που έχει σήμερα στο σύνολο του το τοπικό μας διαμέρισμα και ο ίδιος ο κόσμος καταρτίσαμε και φέτος το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2017 το οποίο θεωρούμε  πως πρέπει να καλύπτει όλες τις ανάγκες του Τοπικού Διαμερίσματος, τόσο σε αναπτυξιακές υποδομές, όσο και στη συντήρηση αυτών που υπάρχουν. Εμείς λαμβάνοντας υπόψη μας την τοπική κοινωνία και τις τελευταίες Λαϊκές Συνελεύσεις προτείναμε στο Τοπ. Συμβούλιο τα παρακάτω έργα τα οποία ενέκρινε με σειρά προτεραιότητας και τα οποία καλείστε σήμερα μέσα από τη Λαϊκή Συνέλευση να εμπλουτίσετε και να εγκρίνεται. Αυτά είναι:

1.                   ΥΔΡΕΥΣΗ
·                     Άμεση αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων και σιδηροσωλήνων
·                     Καθαρισμός και ασφάλιση δεξαμενών, συντήρηση αντλιοστασίων
·                     Επανέλεγχος δικτύου και επιδιόρθωση του όπου χρειάζεται
·                     Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου ύδρευσης
·                     Αποπεράτωση δικτύου ύδρευσης Φαρακλός – Αρέλες
·                     Αποπεράτωση ύδρευσης – άρδευσης από Φανερωμένη μέχρι τον Αη Θόδωρο
·                     Πρόβλεψη για ύδρευση μέχρι τον Αη Θόδωρο
·                     Μελέτη ύδρευσης Χάσκα – Ποταμός
2.                   ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ
·                     Άμεση λύση του αποχετευτικού με τη δημιουργία μονάδων συλλογής και επεξεργασίας λυμάτων σε όλο το τοπικό διαμέρισμα
·                     Συντήρηση – αντικατάσταση – επέκταση δικτύου αποχέτευσης
3.                  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ μόνιμο προσωπικό για την καθαριότητα και την αποκομιδή απορριμμάτων από το εσωτερικό του χωριού, τόσο στην Κωμιακή όσο και στον Απόλλωνα.
4.                  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
5.                  ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ (ιατρείο, σχολεία, ξενώνας, κοινοτικό γραφείο, δημιουργία αθλητικών χώρων και παιδικές χαρές)
6.                  ΕΡΓΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ, ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗΣ-ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
7.                  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ένα έργο που θα προστατεύει και θα σέβεται το περιβάλλον και την αισθητική του τοπίου και θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και επισκεπτών.
8.                   ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΨΑΛΟ ΕΩΣ ΚΑΡΟΥΣΟΓΙΑΝΗ
9.                  ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
10.              ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ – ΠΛΑΚΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΟΥ – ΤΣΑΓΚΛΗ – ΜΥΚΗΝΑΪΚΟ ΤΑΦΟ ΜΕ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
11.              ΣΥΝΤΗΡΙΣΗ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ που οδηγεί από ΒΙΟ.ΚΑ προς Κούρο.
12.              ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΙΔΕΡΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΚΟΥΡΟ
13.              ΕΡΓΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ – ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Πύργος της Αγιάς, Μουσείο στην Κωμιακή, εκκλησάκι Αϊ Φικά κλπ.
14.               ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΣΚΑΛΑ”
15.               ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΚΩΜΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΛΩΝΑ
16.               ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΡΗΨΗΣ ΜΠΑΖΩΝ
17.              ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΑΝΑΔΕΙΞΗ – ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
18.              ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΕΖΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟ ΑΓΑΠΗΤΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΧΡΙ ΟΙΚΙΑ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΣΟΥΣΟΥΝΗ

            Το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως καταρτίστηκε θα τεθεί προς ψήφιση για έγκριση από την Λαϊκή Συνέλευση.
            Φυσικά τυχόν παραλήψεις, αλλά και ότι άλλο αυτά θα μπορέσουν να συμπληρωθούν και με τις δικές σας προτάσεις, με έργα τα οποία θα προτείνετε απόψε εδώ. Επίσης θέλουμε να αναφέρεται οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα θεωρείται ότι πρέπει να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το επόμενο διάστημα από το Δήμο. Αυτά θα καταγραφούν, θα αποσταλούν εγγράφως στο δήμο και θα ζητήσουμε συγκεκριμένες  απαντήσεις για τη λύση τους από τη  Δημ. Αρχή, ώστε και εμείς με τη σειρά μας να σας ενημερώσουμε.
            Πλέον δεν είναι η ώρα για λόγια και προφορικές δεσμεύσεις, από αυτά έχουμε χορτάσει, από δω και πέρα είναι ώρα για πράξεις. Ευχαριστώ.

Ο λόγος δόθηκε στον Τοπικό Σύμβουλο, Αντώνη Χωριανόπουλο ο οποίος είπε:
-          Καλησπέρα κι από μένα. Εγώ θα πω ότι κάθε πέρσι και καλύτερα. Δυστυχώς φέτος στη Λαϊκή Συνέλευση είναι πολύ λιγότερος ο κόσμος  και ακόμα χειρότερα είναι ότι οι ντόπιοι είναι ακόμα λιγότεροι, ειδικά μια μέρα όπως η σημερινή που το μισό χωριό δεν έχει νερό, που θα έπρεπε να έχουν μια παρουσία δυναμική. Εκείνο που θα ήθελα εγώ να πω, πέρα από τα προβλήματα που είπε ο πρόεδρος που είναι πραγματικά, ότι το τοπικό συμβούλιο και η τοπική κοινωνία θα πρέπει να βγάλουν την ΕΕ απ’ έξω, δεν μας απασχολεί, μας απασχολούν τα τοπικά προβλήματα του χωριού. Η γενικότερη πολιτική δεν πρέπει να μας απασχολεί, πρέπει να ασχοληθούμε με τα προβλήματα του χωριού. Να βρούμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να βρεθούνε λύσεις. Γιατί και στον ξενώνα δόθηκε μια πρόταση από τον δήμο στην οποία θα έπρεπε να έχουμε απαντήσει και εμείς σαν φορείς. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία με τον δήμο, με την κεντρική δημοτική αρχή. Και εμείς ας πούμε, το τοπικό συμβούλιο είναι μέλος της δημοτικής αρχής, έχουμε ευθύνες αλλά θα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία η οποία να έχει αποτελέσματα. Η κόντρα δεν φέρνει αποτελέσματα, πιο πολύ ψωμί τρώγεται με το λάδι λέγανε οι παλαιοί, μια παροιμία η οποία είναι πάντα επίκαιρη παρά με το ξύδι, θα πρέπει δηλαδή να έχουμε συνεργασία όσο γίνεται καλύτερη. Ένα τρόπο που θα βρεθεί η κοινή συνισταμένη που θα λυθούν προβλήματα, γιατί το τεχνικό πρόγραμμα που καταρτίσαμε είναι ίδιο με το περσινό, δεν έχει γίνει κάτι, δεν έχει γίνει μια πρόοδος στο ελάχιστο πουθενά, δεν έχω να πω κάτι άλλο και πιστεύω, να ο Απόλλωνας ας πούμε και φέτος τα ίδια. Ευχαριστώ.

Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Εμμανουήλ Μουστάκα, Πρόεδρο του Συλλόγου Κορωνίδας Αθηνών ο οποίος είπε:
-          Καλησπέρα σας. Η παρουσία σας απόψε είναι μια δυναμική αλλά δυστυχώς εγώ θα τα λέω τα πράγματα με το όνομά τους, πρέπει να γίνουνε έργα και όχι κομματικές συζητήσεις. Τα κομματικά είναι έξω από τα έργα της Κωμιακής, πάνω από όλα η Νάξος, το χωριό μας, οι χωριανοί μας. Και θέλω να ξεκινήσω γιατί λέγονται πολλά λόγια και τα λόγια τα ψεύτικα εσείς οι κωμιακίτες είσαστε περήφανοι άνθρωποι, γιατί είσαστε όλοι δυναμικοί άνθρωποι. Όπως είναι ο πρόεδρος εδώ, τον βγάλατε ,τον βγάλαμε πρόεδρο, πρέπει να τον σεβόμαστε και ο πρόεδρος πρέπει να σέβεται την κεντρική εξουσία. Όταν βρίζει όταν κάνει, πως κι ο άλλος να βοηθήσει; Τώρα θα πω ορισμένα πράγματα να δείτε ότι τα ανάποδα απ ότι λέει ο πρόεδρος, να περιμένουμε από τον δήμαρχο και τον κάθε δήμαρχο. Ο δήμαρχος θα ναι αυτή την τετραετία όπως θα ναι κι ο πρόεδρος, ο κόσμος τους ψηφίζει αναλόγως τα έργα, δημοκρατία έχουμε, ψηφίζουμε και βγαίνουνε, έτσι δε νομίζω ότι είναι; Εγώ θα ξεκινήσω. Όταν έκανα τον καθαρισμό εγώ του χωριού με πρωτοβουλία από το Σύλλογο, λέω στον πρόεδρο: - Πρόεδρε θα βοηθήσεις; Λέει: - Εγώ δεν έχω καμιά δουλειά, είναι ο δήμαρχος και οι υπάλληλοι του. Ο πρόεδρος της Μέσης το έκανε μόνος του, ο πρόεδρος της Κορώνου το έκανε μόνος του λέει δεν θα περιμένουμε τον δήμαρχο, δηλαδή αν ο δήμαρχος δεν θέλει να κάνει τίποτα εμείς θα πάμε να πνιγούμε; Δεν είναι πράγματα αυτά. Και ένα πιο σοβαρό ακόμα, γιατί έχουμε 5-6 πραγματάκια να πούμε. Κάνανε μια προσφορά δωρεάν κάθε πενήντα χρόνια γι αυτό σας λέω οι Κωμιακίτες είναι πολύ δυνατοί και δημιουργικοί άνθρωποι. Δώσανε τα παιδιά του Σταθάκη να γίνει μουσείο, καλέσανε τον πρόεδρο δύο φορές και πήγε και ο πρόεδρος ο Αντώνης, εγώ και η Κατερίνα που έπρεπε να το τιμήσει αυτό το πράγμα και πάμε κάτω, λέει ο πρόεδρος δεν έχει έρθει γιατί δώσανε την περιουσία τους να γίνει μουσείο και τον παίρνουν τηλέφωνο, λέει έχω δουλειά, πάρτε το κι αυτό μια σκέψη. Κάποιος Κωμιακίτης μεγάλος κάνει προσφορά να γίνει το σπίτι του μουσείο και απ τα καλύτερα σπίτια μες την Κωμιακή κι ο πρόεδρος δεν παραβρίσκεται. Εγώ θα τα λέω με το όνομα τους όλα. Από τις 12 του μηνός ξεκινάει το έργο εδώ πέρα, θα είναι τα λεφτά τα δικά σας της εκκλησίας, εγώ θα σας πω θα λέω μόνο που γιατί, πήγα και έκανα συνάντηση με τον δήμαρχο για τα προβλήματα του χωριού και να μην ξεχάσω και θα σας πω κάτι το οποίο πρέπει, εδάκρυσα εκείνη τη μέρα, ήταν ο πρόεδρος ο Αντώνης ο Αλιμπέρτης και πήρε φωτιά ο τρούλος, ήμουνα κάτω στον γκισιμέ του λέει η γυναίκα του φωτιά και πότιζε. Παίρνει το φτυάρι απ το αυτοκίνητο και βρέθηκε πρώτος πρώτος στον τρούλο και δάκρυσα και λέω κοίτα και θέλω ένα χειροκρότημα γι αυτό το πράγμα. Γιατί είναι 65 χρονών άνθρωπος και έφυγε, πήρε το φτυάρι κι ανέβηκε ο πρώτος που βρέθηκε εκεί πέρα μαζί με τον Σακιάρη και τον γαμπρό του τον Ραφτοέργη, αυτά μην τα ξεχνάμε γιατί είναι η αγάπη του χωριού. Πήγα με τον δήμαρχο και μίλησα για ορισμένα θέματα σοβαρά. Για το μουσείο, για τον ξενώνα, μίλησα για το Φαρακλό για το νερό που είναι φτιαγμένη η δεξαμενή, για τον Αϊ Θόδωρα, τα οποία αυτά, να μπει ρεύμα στο Ηρώων και μου έδωσε το λόγο του και ρεύμα στο γήπεδο να παίζουν τα παιδιά και έδωσε το λόγο του, σας το λέω ξεκάθαρα ότι μου είπε ότι θα το κάνει. Θα σας πω τώρα με το νερό που λένε κάποιοι εδώ πέρα ότι έχει φθηνύνει γιατί εγώ έχω τα χαρτιά μου. Κάποιος παλιός δήμαρχος, ήθελε να το περάσει από την 1η Γενάρη να πάει 20 λεπτά για τα ΑΜεΑ και 25 για τους πολύτεκνους πάνω από τρία παιδιά να πληρώνουν το κυβικό 25 λεπτά, τα χω τα χαρτιά αυτά και πήγε ο παλιός δήμαρχος και έκανε μήνυση στο δήμαρχο να μην ισχύσει αυτό το πράγμα, να παραμείνει στο ευρώ και βγήκε η απόφαση η δικαστική πριν 2 μήνες και ξεκινάει από 1/7 αυτό που σας λέω, του χρόνου θα είμαστε εδώ αν λέω ψέματα. Θα σας πω κι άλλα δυο θεματάκια. Ήρθε ο δήμαρχος Γαλατσίου χτες μου είπε ότι θα στείλει την Πέμπτη, είπα έκει στις Ροδινές θα στείλει φωτισμό να μπούνε κολώνες και πέντε παγκάκια, ήρθε χτες ο δήμαρχος ο κ. Μαρκόπουλος και μου έδωσε το λόγο του και θα τα στείλει. Εδώ όταν έκανα τον καθαρισμό και θέλω να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου γιατί οι εθελοντές προσφέρανε οικονομικά γιατί 4 παιδιά αγωνιστήκανε και βάψαμε το χωριό και το καθαρίσανε το χωριό μας ορισμένοι παπαγαλίζανε αλλά δεν ήρθανε μπροστά να μας το πούνε, από πίσω, από πίσω όλοι. Το χωριό μας δεν θα το απαλλάξουμε, ο δήμαρχος θέλει την καταστροφή του χωριού μας, εμείς δεν θα το αφήσουμε να καταστραφεί, ούτε το κόμμα θα μας σώσει ούτε τίποτα, εμείς μόνοι μας θα σώσουμε το χωριό και θα σας πω και κάτι άλλο και τελειώνω γιατί πολλά λόγια και εμείς δεν είμαστε με λόγια. Εμείς λέμε 5 και θα κάνουμε τα τέσσερα. Υπάρχουν ορισμένοι εδώ πέρα που πάνε και κάνουν μηνύσεις κάθε μέρα, είναι κάποιος έχει υποβάλει 49 μηνύσεις και κάθε μήνυση είναι 110€ παράβολο, στον δήμαρχο, στον αντιδήμαρχο, στον τάδε, στον τάδε. Αυτά είναι με στοιχεία παιδιά, πως ο άλλος θέλεις να βοηθήσει το χωριό; Ή προπαγανδίζει το χωριό και δεν τον αφήνει να έρθει στο χωριό μας να φτιάξει πράγματα ή κάτι συμβαίνει παιδιά, σας ευχαριστώ πολύ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Γιάννης Φρατζέσκος, εκπρόσωπος της Λαϊκής Επιτροπής Κωμιακής ο οποίος είπε :
-          Η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής χαιρετίζει τη συνέλευση, και την επικροτεί. Ελπίζουμε και ευχόμαστε η πορεία και η εξέλιξη της διαδικασίας να μας ωφελήσει όλους, κατανοώντας και επισημαίνοντας τα προβλήματα του τόπου μας, αλλά και βάζοντάς μας όλους μπροστά στις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας, με σκοπό την επίλυση τους. Εμείς με την παρουσία μας και τη δράση μας σε όλα τα θέματα που απασχολούν το τοπικό διαμέρισμα όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον μας για τον τόπο μας και σε αυτό το επίπεδο καλούμε και όλους εσάς να συμμετέχετε. Προσωπικά ή κοινά τα προβλήματα πρέπει και μας αφορούν όλους. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο διπλανός μας είναι και δικό μας. Γιατί αύριο μπορεί εμείς να είμαστε σε δύσκολη θέση και να χρειαστούμε τη στήριξη των συγχωριανών μας. Η ιστορία άλλωστε έχει αποδείξει ότι οι πολλοί καταφέρνουν περισσότερα όταν είναι μαζί ενωμένοι παρά ο καθένας μόνος του.
            Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υπέρογκη και σαφώς λανθασμένη ένδειξη των υδρομετρητών δύο συγχωριανών μας. Οι δύο αυτοί άνθρωποι επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούν να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους. Όχι μόνο δεν έχουν καταφέρει κάτι αλλά εξακολουθεί να τοκίζεται το υποτιθέμενο χρέος τους. Απευθυνόμενοι στο τοπικό συμβούλιο αποφασίστηκε να ζητήσουν να συζητηθεί το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, συνοδευόμενοι από κατοίκους του Τ.Δ. αλλά και από το Τ.Σ. Η συμμετοχή των χωριανών μηδαμινή και από το Τοπικό Συμβούλιο παρευρέθηκε μόνο ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Κορρές. Εφόσον λοιπόν η πίεση ήταν ελάχιστη, το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Με μια αόριστη υπόσχεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ έληξε το θέμα και οι άνθρωποι έφυγαν απογοητευμένοι και πιο μπερδεμένοι από πριν.
            Επειδή όμως έχει αποδειχθεί ότι κάτω από την πίεση του κόσμου, έστω και για μικρά θέματα όπως η τιμολόγηση του νερού ή μεγάλα όπως το λιμάνι του Απόλλωνα αποσπούμε κάποιες λύσεις, γίνονται κάποια βήματα γιατί είναι κοινό μυστικό ότι φοβούνται την ένωση και την αντίδραση του κόσμου, πρέπει να καταλάβουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται αν δεν το απαιτήσουμε και δεν το διεκδικήσουμε μαζικά και συνεχόμενα.
            Και επειδή αναφέρθηκα στο νερό πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι το νερό όπως και ο αέρας είναι αγαθά που μας κρατάνε στη ζωή και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνονται μέσα κερδοσκοπίας από κανέναν. Και φυσικά όχι εις βάρος των πολιτών. Όπως δεν πληρώνουμε, τουλάχιστον όχι ακόμη, τον αέρα που αναπνέουμε έτσι δεν πρέπει να πληρώνουμε και το νερό που πίνουμε. Ας μην επιτρέψουμε λοιπόν στη Δημοτική αρχή να μας κοροϊδεύει για την δήθεν μειωμένη ενιαία τιμολόγηση, ή για όποιο άλλο θέμα, και ας διεκδικήσουμε και σε αυτό το θέμα αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα το αναφαίρετο δικαίωμά μας να ζούμε αξιοπρεπώς καρπωμένοι τα προνόμια που μας παραχωρεί με γενναιοδωρία η φύση.

Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης απεύθυνε το λόγο σε όποιος θέλει για τυχόν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της Κοινότητας αλλά όχι τοποθετήσεις.

Το λόγο πήρε ο κ. Θοδωρής Χωριανόπουλος και ρώτησε για το τι γίνεται με τον λογαριασμό του νερού για το 2014 ο οποίος ήρθε με ΦΠΑ 23%
Το λόγο πήρε η κ. Μελισσουργού Βασιλική η οποία ρώτησε ποια ήταν η πρόταση του δημάρχου για το θέμα του ξενώνα στην οποία δεν έχει δοθεί απάντηση.
Το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Λεβογιάννης και είπε με βάση τις μετρήσεις του νερού του έτους 2014 σε δυο ρολόγια δικά μου διαπίστωσα ότι για το 2014 μου έχουν χρεώσει διπλάσια ποσότητα νερού απ ότι έχω όλο το 2015 μέχρι και σήμερα, έκανα μια ερώτηση στο αρμόδιο τμήμα για τις ακριβής ημερομηνίες καταμέτρησης, γιατί είναι προφανές για μένα ότι έχουν χρεώσει και το 2015 στο 2014, με σκοπό να προεισπράξουν τα χρήματα του ’15 με το ’14. Επειδή αυτό δεν μπορεί να το ξέρει η υπηρεσία ύδρευσης ζήτησα τις ημερομηνίες καταμέτρησης, όταν λέει λογαριασμός του ’14 σημαίνει από 1-1 μέχρι 31-12, το ίδιο ισχύει και για το ’13. Όλα τα χρόνια πλήρωνα συγκεκριμένη ποσότητα, δεν άλλαξα χρήση, μείωσα και μου ήρθε διπλάσια ποσότητα νερού και πιστεύω ότι αν δεν έγινε προσωπικά μόνο σε μένα για ευνόητους λόγους που καταλαβαίνεται όλοι, να το προεισπράξουν και μάλιστα με την τιμή του 1€ που τάχα έχει μειωθεί στο 0,40€, πρέπει να έχει γίνει και σε άλλους άρα ρωτάω αν ο πρόεδρος το έχει διαπιστώσει και αλλού και αν δεν το χει τι μπορεί να κάνει από δω και πέρα για να ξέρουμε πότε μετράνε και τι μας χρεώνουν ώστε ούτε επιπλέον ΦΠΑ να πληρώνουμε, ούτε άλλες τιμές.
Το λόγο πήρε η κ. Σοφία Χωριανοπούλου η οποία ρώτησε αν δίνεται πρωτεραιότητα στην επισκευή των αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε κατοικίες καθώς και οι λάμπες που οδηγούν σε κατοικίες.
Το λόγο πήρε ο κ. Νίκος Λεβογιάννης ο οποίος είπε ότι πριν από δυο εβδομάδες περίπου συνεδρίασε το δημοτικό λιμενικό ταμείο, με θέμα κάτι σχετικό με τον Απόλλωνα και ζήτησε να γίνει ενημέρωση για το τι αφορούσε κα τι αποφασίστηκε.
Το λόγο πήρε ο κ. Στέλλιος Βιτζηλαίος ο οποίος είπε πως ο δημοτικός φωτισμός του Απόλλωνα ανοίγει στις 22.00 το βράδυ και κλείνει στις 14.00 το μεσημέρι και ρώτησε γιατί γίνετε αυτό.
Το λόγο ξαναπήρε η κ. Σοφία Χωριανοπούλου η οποία ρώτησε αν οι καρέκλες μπροστά από τους δρόμους πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας και κρατούν τις θέσεις των αυτοκινήτων.
Το λόγο πήρε ο κ. Αντώνης Ανδρής ο οποίος είπε να κατέβει το δίκτυο της πάνω δεξαμενής στα πάνω σπίτια του Απόλλωνα γιατί 5 ώρες το 24ωρο δεν έχουν νερό.
Το λόγο πήρε ο κ. Μανώλης Μουστάκας και ρώτησε τι ενέργειες έχουν γίνει από τον πρόεδρο σχετικά με την καταγγελία που έχει κάνει ο ίδιος ο κ. Μουστάκας για τα τρέιλερ των σκαφών τα οποία είναι σταθμευμένα στο λιμάνι του Απόλλωνα.  

Ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο για να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις και ο οποίος είπε :
-          Καταρχάς πριν προχωρήσω στις απαντήσεις των ερωτήσεων θα πω δυο πράγματα και να με συγχωρέσετε γι αυτό. - Τα περί κομματικών τα έχουμε πει πάμπολλες φορές, δεν θα σχολιάσω και δεν θα σταθώ σε αυτά. Κόμματα και παρατάξεις μας έχουν φέρει στα χάλια που είμαστε και όσοι τα στηρίζουν. - «Βρίζει ο πρόεδρος». Ο πρόεδρος δεν βρίζει, διεκδικεί και με όμορφο τρόπο και προσπαθεί να έχει συνεργασία με τη δημοτική αρχή με κάθε τρόπο, αλλά όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι πρέπει να διεκδικούμε κιόλας και να μη σκύβουμε το κεφάλι, να πληρώνουμε και να λέμε και ευχαριστώ. – Ναι. Μου είπε ο Μανώλης ο Μουστάκας για την καθαριότητα και το να βγάλουμε ανακοίνωση να καλέσουμε τους κατοίκους να βγουν να καθαρίσουν το χωριό και του είπα ακριβώς αυτό που είπα και εισηγητικά. Ότι για πράγματα που πληρώνουμε δεν θα καλέσω κανέναν, ούτε εγώ προσωπικά θα βγω να καθαρίζω. Να μην ξαναπληρώσουμε τίποτα από δημοτικά τέλη και να βγούμε να το καθαρίσουμε, ξεκάθαρη απάντηση. – Ένα πολύ σημαντικό θέμα, ναι είναι παράληψη μου που δεν το ανέφερα εισηγητικά για την παραχώρηση της δωρεάς από τους συγχωριανούς μας, του Σιδερή για το μουσείο. Πολύ σημαντική η δωρεά, απαραίτητη για τον τόπο μας. Ένα τέτοιο λαογραφικό μουσείο που θα αναδείξει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Κλήθηκα την παραμονή που θα έπεφταν οι υπογραφές, τηλεφωνικά. Είπα και στον κ. Σιδερή που με πήρε τηλέφωνο, ότι είχα προγραμματισμένη δουλεία και δεν ξέρω αν θα μπορέσω, όμως θα προσπαθήσω να παρευρεθώ στη συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν νομίζω όμως να εμποδίζει στο να μη γίνει το ότι δεν παρευρέθηκα, ούτε να είναι τόσο σημαντικό να είμαι και εγώ και να φαίνομαι μπροστά στις φωτογραφίες και να φαίνομαι ότι ήμουνα εκεί. Δεν είναι αυτό το ουσιαστικό για μένα. Για μένα ουσιαστικά είναι άλλα. Και επειδή έχει αξία μιας και πήγαμε στο μουσείο και να με συγχωρείτε αν γίνεται κουραστικό, αλλά νομίζω έχει αξία, έστω και μικρή να αναφέρονται κάποια πράγματα. Για να ακούγονται και αυτά που πρέπει να ακούγονται. Κάποια στιγμή κατά τη μετάβαση μου στη χώρα για δουλειές προσωπικές, πολύ καιρό τώρα, αν θυμάμαι καλά προς τα τέλη Μάη ή αρχές Ιούνη, με παίρνουν τηλέφωνο να μου ζητήσουν από την Τεχνική Υπηρεσία να πάω να υπογράψω ένα έγγραφο που αφορούσε το μουσείο, τη δωρεά. Όταν μου δόθηκε το έγγραφο το οποίο έπρεπε να υπογράψω χωρίς να έχω καμία γνώση πάλι, το πήρα στα χέρια μου και άρχισα να διαβάζω. Διάβαζα: Στη Νάξο την Τετάρτη 11 Απριλίου 2016 συνεδρίασε η επιτροπή που συγκροτήθηκε με την 8/27-1-2016 (ΑΔΑ: 7Ω6ΙΩΚΗ-ΜΘΨ) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και την 61/28-3-2016 (ΑΔΑ: 7ΧΥΧΩΚΗ-ΣΙΒ) απόφαση του Δημάρχου, για να προβεί στην εκτίμηση και καταμέτρηση του ακινήτου ιδιοκτησίας κληρονόμων Ευσταθίου Χωριανόπουλου που βρίσκεται στην Τ.Κ. Κορωνίδας του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως ορίζεται στο άρθρο 7 και 8 του ΠΔ270/81 και στα ‘άρθρα 194 και 186 παρ. 5 του Ν. 3463/06. Την επιτροπή αποτελούν οι: 1) Ανεβλαβής Αργύριος, Αντιδήμαρχος και Δημοτικός Σύμβουλος ως πρόεδρος της επιτροπής, 2) Κορρές Δημήτριος, πρόεδρος της Τ.Κ. Κορωνίδας, ως μέλος της επιτροπής, (δεν ρωτήθηκα, δεν ενημερώθηκα ουδέποτε από κανέναν πως είμαι μέλος αυτής της επιτροπής) και 3) Μαργαρίτη Κυριακή, Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε. της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων. Έχοντας υπόψη, συνεχίζει το έγγραφο το από 21/9/2015 έγγραφο του κου Σιδερή Ευστάθιου κατά δήλωση του ως εκπροσώπου των κληρονόμων Ευσταθίου Χωριανόπουλου, μετά από επιτόπια αυτοψία της επιτροπής, παρακάτω περιγράφεται το ακίνητο, τι χρειάζεται και τη δε χρειάζεται με μια εκτίμηση των 150000€ για την επισκευή του. Με κάλεσαν να υπογράψω ένα έγγραφο, ένα πρακτικό μιας επιτροπής, στην οποία ούτε ήξερα ότι είμαι μέλος, ούτε παρευρέθηκα στη συνεδρίαση της, ούτε καν στην αυτοψία κλήθηκα να παρευρεθώ, που ενώ ήρθαν, εγώ δεν κλήθηκα να παρευρεθώ. Αυτή είναι η τακτική τους, είναι ανάλογη με τις βεβαιώσεις εργασιών που δεν γίνανε κλπ. Η απάντησή μου και σε αυτό ξεκάθαρη και έγγραφη, γιατί εγώ δε λέω λόγια μόνο κι ότι είναι να πω θα το πω και εγγράφως για να μείνει. Γιατί τα προφορικά φεύγουν, τα παίρνει ο αέρας.
            Τη Δευτέρα 23-5-2016 κλήθηκα τηλεφωνικώς από την κ. Κ. Μαργαρίτη γραμματέα της επιτροπής εκτίμησης ακινήτου η οποία συστάθηκε με την υπ. Αρ. 61/28-5-2016 απόφαση του Δημάρχου και μου ζητήθηκε να διαβάσω και να υπογράψω ως μέλος της επιτροπής την έκθεση εκτίμησης ακινήτου ιδιοκτησίας κληρονόμων Ευστάθιου Χωριανόπουλου που βρίσκεται στην Τ.Κ. Κορωνίδας, η οποία συντάχθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 11-5-2016 και ύστερα από επιτόπια αυτοψία. Δεδομένου ότι : 1) Ουδέ ποτέ ρωτήθηκα ή ενημερώθηκα για τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη επιτροπή, παρά μόνο ύστερα από τηλεφώνημα που δέχτηκα τη Δευτέρα 23-5-2016, δύο μήνες μετά τη συγκρότηση της επιτροπής. 2) Δεν κλήθηκα ως μέλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Ακινήτου. 3) Δεν κλήθηκα να παρευρεθώ στην επιτόπια αυτοψία του εν λόγω κτηρίου, ενώ κλήθηκε και παρευρέθηκε ο διατελέσας κατά το παρελθόν πρόεδρος της Τ.Κ. Κορωνίδας και νυν πρόεδρος του ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας κ. Αντώνης Αλιμπέρτης, με την αιτιολογία ότι είχε τα κλειδιά του κτηρίου. 4) Στην με αρ. 8/2016 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, δεν αναφέρεται σύμφωνα με το άρθρο 186 του Ν.3463/06, ότι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που λειτουργούν τοπικά συμβούλια και πάρεδροι, στην επιτροπή μετέχει αντί του δεύτερου συμβούλου, ο πρόεδρος του οικείου τοπικού συμβουλίου ή οικείος πάρεδρος. 5) Τα άρθρα 7 και 8 του ΠΔ 270/81, 194 και 186 του Ν.3463/06 που επικαλούνται αφορούν την εκτίμηση εκποιούμενων κτηρίων και όχι εκτίμηση δωρεάς.  Για τους λόγους τους οποίους αναφέρονται παραπάνω δεν μπορώ να υπογράψω την από 11-5-2016 έκθεση εκτίμησης του συγκεκριμένου ακίνητο. Αυτή ήταν η απάντηση μου, δεν είμαι αντίθετος στο να γίνει το μουσείο, πρέπει να γίνει. Αλλά δεν μπορούν να λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο δολίως. Αν ο δήμαρχος Γαλατσίου μας στέλνει παγκάκια και φωτιστικά, τότε αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο δήμαρχο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, μπράβο του, αν περιμένουμε από δημάρχους άλλων δήμων να μας στέλνουν αυτά που έχουμε ανάγκη. Όσο αφορά τα υπόλοιπα για 20 και 25 λεπτά σε τρίτεκνους πολύτεκνους ΑΜεΑ κλπ, η οικονομοτεχνική μελέτη που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο είναι συγκεκριμένη, τα αναφέραμε, όποιος θέλει, έχω και στην κοινότητα ακριβώς τις τιμολογήσεις πως είναι και μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του. Για τις ερωτήσεις τώρα.
-          Ναι, παρότι ο κόσμος δεν έχει τη ευθύνη για το ότι η δημ. Αρχή στέλνει καθυστερημένα τους λογαριασμούς, καλούμαστε αυτή τη στιγμή να πληρώσουμε 23% ΦΠΑ, επειδή αναγκαστικά περνάει μέσα στο σύστημα το υπολογιστικό του δήμου και ο δήμος δεν έχει την παραμικρή ευαισθησία, που ήταν ευθύνη του που δεν ήρθαν οι λογαριασμοί εγκαίρως, αυτό το ποσό να το αφαιρέσει, παρότι κάναμε παρέμβαση και στο δημοτικό συμβούλιο και εγώ προσωπικά και ζητήσαμε επανειλημμένως αυτό να αφαιρεθεί και να διαγραφεί.
-          Η πρόταση της δημοτικής αρχής για τον ξενώνα, δεν ήταν πρόταση του δημάρχου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε από κοινού μαζί με τους φορείς και τον σύμβουλο Αντώνη Χωριανόπουλο, η πρόταση της δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα του κ. Γιάννη Τσολάκη, πρόεδρο του ΝΟΠΠΑΠΑ ήταν καθαρή. Δύο επιλογές άφηνε. Είτε θα τον πάρει ο ΝΟΠΠΑΠΑ και θα τον διαχειριστεί κατά πως θέλει εκείνος, να φέρνει μέσα από προγράμματα σχολεία κλπ όπου θα διαμένουν μέσα δωρεάν, είτε να παραχωρηθεί με ένα μικρό αντίτιμο σε κάποιον φορέα, σε κάποιον σύλλογο όπως στο Πνευματικό Κέντρο για παράδειγμα, να τον νοικιάσει δηλαδή και να τον λειτουργήσει ως δική του επιχείρηση. Τη δική μας πρόταση, ομόφωνη απόφαση του ΤΑ δεν δέχτηκε να τη συζητήσει καν και μάλιστα από τη συζήτηση εκεί προέκυψε και το εξής: ότι αν δεν λυθεί το θέμα της διαχείρισης δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε καμία συντήρηση του κτηρίου το οποίο έχει ρημάξει. Αυτό είπαν. Ας λύσουμε το θέμα της διαχείρισης για να δούμε μετά αν θα συντηρηθεί. Αυτή ήταν η πρόταση της δημοτικής αρχής. Από πλευράς του δήμου, ο κ. Δημήτρης Λιανός υπεραντιδήμαρχος, όπως τον έχουν ονομάσει, ο κ. Γιάννης Τσολάκης πρόεδρος του ΝΟΠΠΑΠΑ και ο κ. Αργύρης Ανεβλαβής Αντιδήμαρχος οικονομικών.
-          Για τις μετρήσεις στα ρολόγια του νερού. Πριν αρκετό καιρό είχα άλλη μια περίπτωση συγχωριανού μας, του οποίου ο λογαριασμός έγραφε πολύ περισσότερα κυβικά απ ότι έδειχνε το ρολόι, ενώ ήταν υποτίθεται μέτρηση του 2014. Στην ουσία βέβαια δεν είναι μέτρηση του ’14, γιατί ο λογαριασμός του ’14 που ήρθε πριν λίγους μήνες ήταν η μέτρηση που έγινε το καλοκαίρι του 2015. Μετρήσανε στην Κωμιακή αρχές Ιούλη του 2015 και στον Απόλλωνα και τους άλλους οικισμούς μέσα προς τέλη Αυγούστου και εκείνη η μέτρηση μπήκε στους λογαριασμούς που λάβαμε εμείς πριν λίγους μήνες, που ήταν εκείνοι του 2014. Εδώ υπάρχει και μια λεπτομέρεια που έχει σημασία νομίζω. Φέτος, αρχές Ιούλη μετρήσανε ξανά τα ρολόγια η μέτρηση αυτή θα μπει στο λογαριασμό του 2015, εδώ όμως υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Υποτίθεται από 1-1-2016 ισχύει η νέα τιμολόγηση που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Άραγε αυτή θα τη βάλουν; Ή θα βάλουν 1€ το κυβικό αφού θα αφορά λογαριασμό του 2015; Και πως θα την υπολογίσουν αφού μετρήσανε μια φορά τώρα το καλοκαίρι για όλο το έτος; Πως θα υπολογίσουν το διάστημα από 1-1-2016 μέχρι και σήμερα; Και μια ακόμη λεπτομέρεια. Στους λογαριασμούς, όσοι έχετε παρατηρήσει γράφει από 1-1-2014 μέχρι 31-12-2014, από τον Ιούλη και μετά που είμαστε στον 7ο μήνα πως υπολογίζεται η κατανάλωση του νερού μέχρι και τις 31-1 αφού δεν γίνεται μέτρηση; Φέτος, εγκαίρως ζήτησα να με ενημερώσουν και να μου πουν πότε θα έρθουν να μετρήσουν στο ΤΔ Κορωνίδας για να είμαι μαζί τους και να βλέπω τι γράφουν και να ξέρω τι χρεώνουν. Όσο σας ενημέρωσαν άλλο τόσο με ενημερώσανε.
-          Προτεραιότητα σε δρόμους που οδηγούν σε κατοικίες. Προτεραιότητα μας και βασικό μας μέλημα και απαίτηση είναι να στρώνονται όλοι οι αγροτικοί δρόμοι και που οδηγούν σε οικισμούς και κατοικίες, αλλά και αυτοί που οδηγούν στη δουλειά, στις καλλιέργειες και στα κοπάδια των αγροτοκτηνοτρόφων. Είναι ζωτικής σημασίας και για τους μεν και για τους δε. Και στις δύο ομόφωνες αποφάσεις του τοπικού συμβουλίου για το στρώσιμο των αγροτικών δρόμων, ο μοναδικός δρόμος που ιεραρχικά μπαίνει σε προτεραιότητα είναι ο δρόμος Κωμιακή – Μυρίση – Αμπραμ και αυτό γιατί αντικειμενικά δέχεται τη μεγαλύτερη έλευση οχημάτων και έχει τη μεγαλύτερη κίνηση, εξυπηρετεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων γι αυτό μπαίνει και σε προτεραιότητα. Από κει κι ύστερα κανένας άλλος δρόμος δεν μπήκε ιεραρχικά σε προτεραιότητα, θέλουμε να στρωθούν όλοι, το απαιτήσαμε και το απαιτούμε αυτό και εδώ όπως είπα και εισηγητικά φαίνεται η αδράνεια της δημοτικής αρχής στο να καλύπτει βασικές ανάγκες, στο να βάζει προτεραιότητες και αν μη τι άλλο στο να στρώνει έγκαιρα τους αγροτικούς δρόμους και με τα κατάλληλα τεχνικά έργα ώστε να είναι βατοί όλο το χρόνο. Και παρότι τώρα στρώνονται οι δρόμοι, σε λίγο καιρό, δεν αργούν οι βροχές νομίζω και μακάρι να βρέξει για να μην έχουμε πρόβλημα και με το νερό, αλλά μόλις βρέξει οι δρόμοι θα γίνουν ίδιοι και χειρότεροι και όλο τον χειμώνα ο καθένας που έχει ένα χωράφι, δυο ζώα, ένα σπίτι, έχει δεν έχει αγροτικό αυτοκίνητο ή ΙΧ θα μεταβαίνει στον προορισμό του με μεγάλη δυσκολία και πολλές φορές θα προκαλούνται ζημιές στα αυτοκίνητα τις οποίες καλείτε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης να τις πληρώνει από την τσέπη του. Πέρσι είχαμε κάνει μια κίνηση σαν τοπικό συμβούλιο. Είχαμε μαζέψει υπογραφές και είχαμε απευθυνθεί στην εισαγγελία, ώστε σε περίπτωση που υπάρξει ζημιά σε κάποιο συμπολίτη μας εξαιτίας της κακής κατάστασης των αγροτικών δρόμων, να μπορεί να απευθυνθεί εκεί και να μην πάει μεμονωμένα και να είναι αναγκασμένος να πληρώνει δικηγόρους για να βρει το δίκιο του. Να πάει και να απευθυνθεί στην εισαγγελέα η οποία έτσι κι αλλιώς είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και είχε συντάξει και δικογραφία σχετική, όπως και με το θέμα των καταστροφών στον Απόλλωνα και να βρει το δίκιο του και ενδεχομένως να προσπαθήσει να αποζημιωθεί. Και εδώ οποιοσδήποτε θα έχει τη στήριξη και του τοπικού συμβουλίου και θέλω να ελπίζω και όλων των κατοίκων. Δυστυχώς, το είπα και εισηγητικά δεν έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε ούτε μηχανήματα, ούτε χρήματα, ούτε υπαλλήλους, ούτε τίποτα. Ούτε καν την πάγια προκαταβολή που είναι 1000€ και θα μπορούσαμε να λύσουμε μικρά θέματα, για παράδειγμα μια διαρροή κλπ, ούτε αυτή μας δίνουν παρόλο τη βάζουν στον προϋπολογισμό του δήμου. Στην ίδια ακριβώς κατάσταση είναι και οι λάμπες που αναφέρατε. Και για να δείτε τι ακριβώς συμβαίνει, εδώ και ενάμιση μήνα περίπου, επανειλημμένως έρχομαι σε επαφή με τη δημοτική αρχή και με τον ηλεκτρολόγο του δήμου γιατί έχει πολλές καμένες λάμπες. Ο δήμος δεν έχει φροντίσει για την προμήθεια λαμπών προκειμένου να μπορεί να τις αλλάξει, γιατί κάποιος που είχε το οποιοδήποτε συμφέρον έκανε μια προσφυγή, ο δήμος δεν έκανε τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν μείνει χωρίς λάμπες. Και τους παίρνουμε τηλέφωνο. Έχουμε γειτονιές και με ηλικιωμένους ανθρώπους που το βράδυ δεν μπορούν να κινηθούν. Και αυτοί σου λένε δεν έχουμε πάρει λάμπες. Συν του ότι αυτά που λέγαμε για τους υπαλλήλους που δεν υπάρχουν, που είναι πολύ λίγοι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες γιατί δεν φροντίζουν να προσλάβουν υπάλληλους, είναι ένας ηλεκτρολόγος για όλη τη ΔΕ Δρυμαλίας που έχει στην ευθύνη του την αλλαγή σε λάμπες, ενδεχόμενες ηλεκτρολογικές βλάβες σε δημοτικά κτήρια και υποδομές. Αυτή είναι η κατάσταση.
-          Στις 11 αν θυμάμαι καλά του μήνα, συνεδρίασε το Λιμενικό Ταμείο με θέμα την ανάθεση μελέτης για την αποκατάσταση των καταστροφών στον Απόλλωνα. Την απόφαση μόνο θα διαβάσω. Εγκρίνει την ανάθεση μελέτης αποκατάστασης ζημιών λιμενικών εγκαταστάσεων Απόλλωνα με τη διαδικασία του επείγοντος έξι μήνες μετά τις καταστροφές γιατί το Φλεβάρη που γίνανε δεν ήταν επείγον ή ένα χρόνο πριν που έγιναν ανάθεση με διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης σύμφωνα με την από 25/7/2016 θετική γνωμοδότηση συμβουλίου δημοσίων έργων της περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Εγκρίνει το τεύχος του τεχνικού αντικειμένου κλπ. Τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά, δεν ξέρω αν έχει αξία να τα διαβάσω, όποιος θέλει την έχω την απόφαση. Στην ίδια συνεδρίαση πήρε απόφαση για αίτημα παράτασης της κήρυξης εκτάκτου ανάγκης της περιοχής του Απόλλωνα, το οποίο ψηφίστηκε και αυτό. Βέβαια η παράταση έκτακτης ανάγκης έχει δοθεί από τις 19 του μήνα με έγγραφο του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων και ισχύει μέχρι της 26  Φεβρουαρίου. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τους υποχρεώνει να κάνουν και έργο εάν εμείς δεν τους πιέσουμε, εάν δεν κινητοποιηθούμε. Εάν δεν αντιδράσουμε δεν πρόκειται να κάνουν το παραμικρό, μία από τα ίδια θα έχουμε και το χειμώνα πάλι θα καρδιοχτυπάμε για τον Απόλλωνα.
-          Το νερό στον Κάψαλο είναι ένα σοβαρό θέμα και φέτος είχαμε πρόβλημα με το νερό. Γενικότερα είχε πρόβλημα η Νάξος και εμείς εδώ είχαμε πρόβλημα μεγάλο ειδικά από την προπαραμονή της Παναγίας και μετά. Εδώ δεν μπορώ να πω και πολλά για να πω την αλήθεια. Εμείς πιέζαμε και πιέζουμε από την πρώτη στιγμή ώστε να μπορεί να τροφοδοτηθεί το χωριό μας με νερό να κουβαλάει το βυτίο. Όσο τη βδομάδα πριν τον 15Αυγουστο το βυτίο κουβαλούσε δεν είχαμε πρόβλημα, οι δεξαμενές ήταν περίπου στη μέση. Τρείς μέρες σταμάτησαν, Παρασκευή, Σάββατο και την Κυριακή παρουσιάστηκε το πρώτο πρόβλημα στην οικία του συγχωριανού μας του Μανώλη του Πρεβενιού ο οποίος από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι και σήμερα δεν έχει νερό. Εδώ αναδεικνύεται μια ακόμη φορά, το έχουμε πει πολλές φορές, η παντελής έλλειψη τόσο από πλευράς της δημοτικής αρχής, όσο και σε κεντρικό επίπεδο, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων, αυτό φαίνεται και νομίζω είναι κάτι που πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε και εμείς και από τη δημοτική αρχή και πρέπει άμεσα να γίνει. Υπάρχουν βέβαια κι άλλοι παράγοντες, για να μην ρίχνουμε μόνο στους άλλους τις ευθύνες. Έχουμε και εμείς ευθύνη, με το κατά πόσο σεβόμαστε και το λιγοστό νερό που φέτος έχουμε λόγω της ανομβρίας και το κατά πόσο σεβόμαστε και το συγχωριανό μας που δεν έχει νερό. Και εδώ θα πρέπει ο καθένας μας να αναλογιστεί τις ευθύνες του και να προσπαθήσουμε, να το έχουμε στο μυαλό μας και για την επόμενη χρονιά, αφού σε λίγες μέρες δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα στην υδροδότηση, αλλά να δούμε και να προσπαθήσουμε και εμείς με τη σειρά μας να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη οικονομία μπορούμε στο νερό, σεβόμενοι το συγχωριανό μας που δεν έχει, γιατί το ακούω πολλές φορές τις τελευταίες μέρες, το κάτω χωριό και το πάνω. Είμαστε ένα χωριό, πρέπει να έχουμε όλοι νερό αλλά πρέπει να σεβόμαστε και όλοι και αυτόν που όταν υπάρχει πρόβλημα μένει πρώτος από νερό, γι αυτό καλό θα είναι και τις επόμενες μέρες να περιοριστούν οι σπατάλες και η κατανάλωση σε πολλά ποτίσματα, πλυσίματα αυλών και οτιδήποτε μέχρι να μπορέσουν να επανέλθουν οι δεξαμενές για να μην έχει κανείς μας πρόβλημα.
-          Όσο αφορά τις βάρκες και την καταγγελία που έγινε. Ναι, μου έστειλε το Λιμεναρχείο Νάξου ένα έγγραφο με το οποίο έλεγε πως ύστερα από καταγγελία συμπολίτη μας, με καλούσε, μάλλον μου έδινε εντολή το λιμεναρχείο να ενεργήσω άμεσα στο να απομακρυνθούν οι βάρκες από την όπως αναφέρει εξομοιούμενη λιμενική ζώνη του Απόλλωνα. Και μόνο που μιλάει για εξομοιούμενη λιμενική ζώνη αυτό από μόνο του καθαρά και ξάστερα παραπέμπει στις αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου και όχι του προέδρου. Το έγγραφο έπρεπε να κατευθύνεται προς το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και να μου κοινοποιείτε. Αυτή ήταν και εγγράφως η απάντησή μου προς το λιμεναρχείο για να απευθυνθούν εκεί που είναι οι αρμόδιοι. Δεν μπορώ και δεν είναι στις αρμοδιότητες μου να κάνω τον χωροφύλακα κανενός και αυτό το λέω και το τονίζω, τον χωροφύλακα κανενός δεν θα τον κάνω, δεν είναι στις αρμοδιότητές μου. Αν εμποδίζουν ή όχι οι βάρκες είναι άλλο θέμα. Ναι, ενδεχομένως και να εμποδίζουν και θα πρέπει το καλοκαίρι να φεύγουν από κει, αλλά την κύρια ευθύνη και σε αυτό την έχει η δημοτική αρχή που δεν μεριμνά προκειμένου να βρει χώρους στάθμευσης και να κάνει τις απαραίτητες υποδομές γι αυτό. Και μάλιστα διαθέτει και οικόπεδο ιδιοκτησίας του ο δήμος στον Απόλλωνα, το οποίο είναι με τα χόρτα και τα κλαδιά εκεί πάνω αλλά δεν τους έχω δει να το καθαρίζουν για να πηγαίνουν οι βάρκες τουλάχιστον το καλοκαίρι εκεί να μη δημιουργούνε πρόβλημα.
-          Αναφορικά με την έλλειψη νερού κάποιες ώρες στο πάνω μέρος του Απόλλωνα. Και πέρσι υπήρχε πρόβλημα το βράδυ, αλλά φέτος ήταν πολύ πιο έντονο γιατί υπήρχε και τη μέρα. Αυτό ήταν τεχνικό ζήτημα, ειλικράνα δεν ξέρω αν και σήμερα υπάρχει αυτό το πρόβλημα, με διαβεβαίωσαν από τον δήμο ότι το είχαν λύσει και ενώ καθημερινά είχα ενόχληση από κατοίκους, σταμάτησα να έχω για το θέμα αυτό και δεν ήξερα αν είχε λυθεί ή όχι. Είχαν βάλει κάποια εξαεριστικά απ ότι μου είπαν σε κάποια σημεία που θα έλυναν υποτίθεται το πρόβλημα τουλάχιστον τη μέρα. Απ ότι μου είπαν οι τεχνικοί του δήμου, όταν παίρνει το μοτέρ μπροστά τραβάει αέρα και μετά δεν μπορεί να στείλει το νερό, στην ουσία αδειάζει το δίκτυο απ ότι κατάλαβα. Δεν είμαι τεχνικός, δεν μπορώ να τα ξέρω αυτά, μου είχαν πει ότι λύθηκε το θέμα, δεν είχα ενόχληση από τον κόσμο και έτσι έμεινε εκεί. Το αν θα μπορείτε να ενώσετε από πάνω όπως λέτε την παροχή σας θα πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία, δεν είμαι εγώ αρμόδιος ούτε το τοπικό συμβούλιο να εγκρίνει τέτοια διαδικασία. Πρέπει να απευθυνθείτε στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για να γίνει αυτή η ενέργεια.
-           
Στη συνέχεια το λόγο πήρε εκ νέου η κ. Σοφία Χωριανοπούλου προκειμένου να ρωτήσει τι γίνεται με τον καθαρισμό των κεντρικών οδικών δικτύων τα οποία έχουν κλείσει σχεδόν εντελώς από την αυτοφυή βλάστηση και αν ο καθαρισμός αυτών συμπεριλαμβάνεται στα μεροκάματα της αγροτικής οδοποιίας του δήμου.

Ο λόγος δόθηκε ξανά στον Πρόεδρο προκειμένου να απαντήσει ο οποίος είπε:
-          Αν εννοείτε τα μεροκάματα από την αγροτική οδοποιία όχι, δεν είναι. Καταρχάς να ξεχωρίσουμε δυο πράγματα. Ο παραλιακός δρόμος από Εγγαρές μέχρι Απόλλωνα είναι δημοτικός, είναι στην αρμοδιότητα του δήμου να τον καθαρίσει. Και πέρσι και φέτος, επανειλημμένα τόσο προφορικά όσο και εγγράφως έχουμε ζητήσει να καθαριστεί ο δρόμος από τα κλαδιά και οτιδήποτε άλλο και να ανοιχτούν τα χαντάκια, δεν έχει γίνει. Ο δρόμος από Απόλλωνα – Κωμιακή – Χώρα είναι περιφερειακός δρόμος, είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας η οποία διέθεσε ένα κονδύλι σε εργολάβο. Η δικαιολογία γιατί σταμάτησαν στην Κόρωνο όταν ρώτησα τον αντιπεριφερειάρχη και έπαρχο Νάξου κ. Μαργαρίτη ήταν ότι δεν έφτασαν τα λεφτά και πως θα προσπαθήσουν να βρουν κονδύλι και να τους πω ποιος δρόμος θέλω να καθαριστεί, από Σκαδό μέχρι Κωμιακή ή από Κωμιακή μέχρι Απόλλωνα και εγώ φυσικά του είπα ότι έχει προτεραιότητα αυτός γιατί είναι σε μαύρα χάλια, αλλά θέλω πάση θυσία να καθαριστούν και οι δυο.

Σε ερώτηση γιατί η δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτα μόνο στην Κωμιακή ο πρόεδρος είπε:
-         Δεν είναι ότι δεν κάνει μόνο για την Κωμιακή, όλα τα χωριά και όλες οι κοινότητες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Και στο Σκαδό και στη Μέση η αγροτική οδοποιία στρώθηκε τώρα προ ημερών και μετά ήρθαν τα μηχανήματα εδώ. Και άλλα προβλήματα, κοινό πρόβλημα είναι η τιμολόγηση του νερού, τα δημοτικά τέλη, η έλλειψη υποδομών και σε αυτά τα χωριά, η έλλειψη καθαριότητας από πλευράς του δήμου, όλα χωριά με εθελοντική εργασία καθαρίζονται, την ίδια ώρα όμως μας καλούν να πληρώσουμε τα δημοτικά τέλη.

Στη συνέχεια της διαδικασίας δόθηκε ο λόγος σε όποιον από τους παραβρισκόμενους ήθελε να τοποθετηθεί και να πει την άποψη του.

Ο λόγος δόθηκε στον Στέλιο Βιτζηλαίο, ο οποίος είπε:
-          Άκουσα με πολύ προσοχή τις θέσεις του προέδρου, συμφωνώ απόλυτα, όχι με τις θέσεις μόνο αλλά και με την αγωνιστηκή του διάθεση. Άκουσα και κάποιες θέσεις περί κομμάτων. Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε σε κανένα κόμμα απλά εξέφρασε τον τρόπο δράσης του που γι αυτό ψηφίστηκε και αυτοί που το παίζουν ακομμάτιστοι κ. Μανώλη που λέτε πάντα την αλήθεια, έχετε δικαίωμα να έχετε το κόμμα σας, έχει δικαίωμα και ο πρόεδρος και ο καθένας να χει το κόμμα του χωρίς να κάνει κομματικές συζητήσεις εδώ, δεν άκουσα καμιά κομματική συζήτηση. Αυτά περί αλήθειας και ότι λέτε πάντα την αλήθεια, τη δική σας αλήθεια. Την καταγγελία για τις βάρκες, αφού είμαι και εγώ άνθρωπος που έχω βάρκα να έρθετε να την κάνετε σε μένα και θα σας απαντήσω κατάλληλα. Να δούμε αν έχει λιμάνι να βάλουμε τις βάρκες κι αν έχει και παρκινγκ να βάλουμε τις βάρκες. Που να τις βάλουμε; Στις πλάτες μας; Αν θέλετε την κόντρα, ο δήμαρχος αν κάνει κόντρα ο πρόεδρος απατάει με δράσεις, αλλά πριν τον πρόεδρο έκανε έργα ο δήμαρχος; Ο κάθε δήμαρχος και αν αυτή είναι η αιτία, δηλαδή ο πρόεδρος που δεν κάνει έργα ο δήμαρχος. Έχουμε να δούμε έργα στο χωριό μας χρόνια ατελείωτα, οδοκαθαριστές; χρόνια ατελείωτα, λιμενοβραχίονες; Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς. Θα πρέπει λοιπόν να απαντάει ο δήμαρχος με έργα, να αναγκάσει τον πρόεδρο να μην μπορεί να του πει τίποτα και αυτή την κατάσταση που στέλνει κάθε χρόνο να την υλοποιεί και τον άλλο χρόνο τι θα πει; Θα καταγγέλλει πάλι τον δήμαρχο; Ντροπή.

Ο λόγος δόθηκε στην Δέσποινα Πρωτονοταριου, η οποία είπε:
-          Θα ήθελα να διατυπώσω ένα αίτημα σχετικά με την αποχέτευση. Θα παρακαλούσα να επισκευαστεί ο κεντρικός σωλήνας αποχέτευσης στη θέση κάτω από το σπίτι των Στυλιανού και Κατερίνας Φραγκουλοπούλου η οποία είναι σπασμένη εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την υγεία των κατοίκων της περιοχής εκεί, όλης της γειτονιάς. Ευχαριστώ πολύ. Θα ήθελα να το κοιτάξετε και εσείς προσωπικά κύριε πρόεδρε. Ευχαριστώ.
Ο λόγος δόθηκε στον Νίκο Λεβογιάννη ο οποίος είπε:
-          Καλησπέρα και από μένα. Με ξέρετε πιστεύω όλοι. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ περιληπτικός και να μην επεκταθώ παρόλο που είναι πολλά τα θέματα που θίχτηκαν και πολύ σοβαρά. Και ξεκινάω από αυτό που ξεκίνησε να λέει ο Στέλιος που είχε πει και κάποια πράγματα ο πρόεδρος. Το μόνο έργο που ξέρει να κάνει καλά ο σημερινός Δήμαρχος και πολύ καλύτερα από όλους τους προηγούμενους Δήμαρχους μέχρι τώρα είναι να κοροϊδεύει όλους μας. Και μένα που νομίζουν κάποιοι ότι αντιστέκομαι και του κάνω κάποια πράγματα, σαφώς και με κοροϊδεύει και μπορεί να με κοροϊδεύει γιατί έχει μηχανισμό κοροϊδίας που τον έχει ανδρώσει, τον έχει  στήσει και τον έχει εξοπλίσει με πάρα πολλές δυνατότητες. Μια από αυτές τις δυνατότητες έχει επεκταθεί και στο λιμεναρχείο. Ο κύριος λιμενάρχης, εδώ σήμερα απόψε έμαθα ότι διέταξε ουσιαστικά τον πρόεδρο να πάει να κάνει το χαφιέ. Ή τον τροχονόμο ή τον υπεύθυνο να ξέρει αν κάποιος έχει ή όχι παρκάρει παράνομα. Και ξέρετε γιατί το κάνει ο κύριος λιμενάρχης; Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι δεν υπάρχει καμία εξομοιούμενη λιμενική ζώνη στον Απόλλωνα. Και δεν υπάρχει γιατί ούτε ο ίδιος που είναι εδώ, πάνω από δέκα χρόνια, έχει παντρευτεί Ναξιώτισσα και γι αυτό εξυπηρετεί το σύστημα, γιατί προσπαθεί να είναι εδώ, ούτε οι προηγούμενοι του έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να έχουν κάνει για να υπάρχει λιμενική ζώνη και χερσαία και θαλάσσια. Γι αυτό δεν υπάρχουν σήματα. Και όταν υπήρχαν σήματα, που τα χουν βγάλει όποιοι τα έχουν βγάλει, είχαν μπει παράνομα. Και γι αυτό δεν έχουν έρθει να τα ξαναβάλουνε, γιατί δεν έχουν δικαίωμα να τα ξαναβάλουνε. Ούτε τα χρήματα, ούτε αν τα ξαναβάλουνε έχουν δικαίωμα να κόβουν κλήσεις όπως έκοβαν κάποτε και  πηγαίναμε σαν κορόιδα και πληρώναμε. Εγώ δεν πλήρωσα. Παρ΄ όλο που με είχανε γράψει. Αυτό σας το λέω για να καταλάβετε ότι, οι δύο αποφάσεις που ανακοίνωσε προηγουμένως ο πρόεδρος, τις πήρανε στις 11/8. Η μία, η επέκταση της παράτασης πολιτικής προστασίας, ήδη εξυπηρετήθηκε. Δηλαδή από τις 11/8 μέχρι τις 19, σε μία βδομάδα, δόθηκε παράταση. Ενώ από τον Φεβρουάριο πέρυσι μέχρι φέτος δεν έχουν κάνει το παραμικρό. Επιχείρησαν από πέρυσι να κάνουν μια παράνομη μελέτη. Την οποία την είχαν ξανακάνει από το 2008, το 2009, το 2010 τους την έτριψε στην μούρη χωρίς καμία καταγγελία η διεύθυνση λιμενικών υποδομών του Πειραιά, που επισκεφτήκατε κύριε πρόεδρε και κυρία Ελένη, από κει ακυρώθηκε η μελέτη, την οποία πήγαν να ξαναπληρώσουν πέρυσι αν θυμάστε, που είχα κάνει προσφυγή και σας είπαν ότι εξαιτίας της προσφυγής δεν μπορεί να προχωρήσει, απέσυρα την προσφυγή, δεν προχώρησε η μελέτη, δεν την κάνανε, και τώρα θέλουν να την ξαναπληρώσουν και να αποφάσισαν να την ξανακάνουνε για να την ξαναπληρώσουν που είναι η ίδια μελέτη του 2008 και του 2009 που έχει ήδη πληρωθεί, που δεν πρόκειται να εφαρμοστεί διότι στον Απόλλωνα, μόνο μία μελέτη μπορεί να γίνει. Master plan το λένε. Το κάνανε και το ξεκινήσανε τώρα για το λιμάνι της χώρας και κάνει 280.000. Στον Απόλλωνα μπορεί να έκανε τα μισά ή το 1/3. Αν δεν γίνει αυτή η μελέτη μη περιμένετε να γίνει τίποτα. Το μόνο που θα γίνεται είναι η συνέχιση της κοροϊδίας. Τίποτα άλλο. Να πάμε στο διπλανό θέμα. Και αυτά δεν είναι κομματικά όπως καταλαβαίνετε. Τα λένε οι νόμοι που έχουν φτιάξει οι ίδιοι. Και που δεν εφαρμόζουν οι ίδιοι πουθενά. Και αυτά τα λεφτά που πλήρωσε τάχα από την τσέπη του και πανηγύρισαν και οι φυλλάδες των συλλόγων που έχουμε, των σφραγίδων συλλόγων, ντρέπομαι που το λέω για το χωριό μας γιατί κάποιοι από μας τους ψηφίζουν αυτούς τους συλλόγους και κάνουν τους προέδρους και παίρνουν το λόγο όπως και απόψε ως φορείς ενώ τον πήραν όπως είμαι και εγώ ως απλός πολίτης και διαμαρτύρομαι γι αυτό κύριε πρόεδρε, δεν έπρεπε να του δοθεί ο λόγος αφού δεν είχε απόφαση. Το κάνατε με καλή πρόθεση για να μην δημιουργηθεί ένταση. Για να μην φύγουμε από το χώρο, το άλλο πρόβλημα στο συγκεκριμένο χώρο είναι ο ΒΙΟΚΑ. Ο ΒΙΟΚΑ από το Σεπτέμβριο του 2012 έπρεπε να έχει σταματήσει την λειτουργία του τουλάχιστον τους καλοκαιρινούς μήνες. Και έπρεπε όλα τα λύματα να μεταφέρονται. Μέχρι και σήμερα που μιλάμε ο Δήμαρχος με τερτίπια και με τη βοήθεια του κ. Λεονταρίτη που σε δύο μέρες υπέγραψε την απόφαση παράτασης, σας λέω ότι από τον Ιανουάριο έχει στα χέρια του από τρεις αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες υπογεγραμμένη την απόφαση να μεταφέρει τα λύματα και δεν την υπογράφει για να δίνει το περιθώριο στον ομογάλακτο Δήμαρχο Νάξου και μικρών Κυκλάδων να μας κοροϊδεύει. Και να στέλνει ένα βυτίο κάθε ορισμένες μέρες να παίρνει μόνο ένα μέρος της λυματολάσπης για να μην φαίνεται ότι μας κοροϊδεύει τόσο πολύ ακόμη και όταν κολυμπάμε μέσα στη σαπουνάδα που βγάζει μόνο η λυματολάσπη.. Τα λύματα τα τρώμε στη μούρη και στο στομάχι όλοι μας. Τη λυματολάσπη μερικές φορές δεν την φάγαμε φέτος. Όσες φορές ήρθε το βυτίο. Και από δω ξεκινάω για να συνδέσω με τα υπόλοιπα που είπε ο πρόεδρος ότι, παριστάνει και έχει ένα παράνομο εργαζόμενο, πιθανών και να μην πληρωθεί, ή θα πληρωθεί με μαύρα και ανασφάλιστα χρήματα, δεν υπάρχει πουθενά στο Δήμο ο συγκεκριμένος εργαζόμενος. Λυπάμαι που είναι και συγχωριανός μας. Και πηγαίνετε στο Δήμο να δείτε αν υπάρχει στις καταστάσεις. Θα πληρωθεί από μια μαϊμού εργολαβία. Που δεν θα την ξέρει πιθανών ούτε ο ίδιος. Και έτσι κρατιόμαστε όμηροι. Και έτσι κοροϊδευόμαστε. Και εμείς επειδή είναι χωριανός μας δεν θέλουμε να τον θίξουμε. Και ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι παθαίνει. Και ούτε τι κάνει. Και ότι βοηθάει ένα κακό πράγμα για όλο το χωριό. Επειδή δεν το καταλαβαίνει. Αυτός που θα έπρεπε να το καταλαβαίνει είναι ο Δήμος και να μην το κάνει. Και δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου γιατί ο πρόεδρος δεν έχει καμία δυνατότητα. Καμία απολύτως. Οι μόνοι που έχουν τη δυνατότητα είμαστε εμείς. Και θα σας πω λοιπόν ότι. από πέρυσι τον Ιούλιο μέχρι φέτος καμία εγκατάσταση ΒΙΟΚΑ στην Νάξο δεν έχει συντηρηθεί. Όσες συντηρήσεις έχουν γίνει είναι επισκευές παράνομες με απ  απευθείας ανάθεση στην οικογένεια του Δημάρχου και στους κουμπάρους του Δημάρχου. Και αυτά τα έχω γράψει στις καταγγελίες που λένε κάποιοι ότι πληρώνει παράβολα ο Δήμος. Δεν πληρώνει μία δραχμή. Αντίστροφα πληρώνει συμβούλους εγκάθετους, επιλεγμένους για να κάνουν τάχα τις μελέτες και να μας κοροϊδεύουν. Σε συνεργασία και με την περιφέρεια και με την αποκεντρωμένη διοίκηση. Ναι και  τα έχω βάλει με όλους αυτούς. Και φέτος για πρώτη χρονιά, η κινητοποίηση που έγινε από μόνοι τους την κάνανε εδώ οι ντόπιοι. Ο σύλλογος του Απόλλωνα, ο πρόεδρος, η Λαϊκή επιτροπή και λοιπά και πράγματι μπήκαμε στο σωστό δρόμο και πράγματι τους κόλλησαν και όταν έκανε η κυρία Ελένη στη συνεδρίαση του λιμενικού ταμείου το Μάρτη, την ερώτηση, «Αν δεν γίνει προσφυγή θα προχωρήσει;», δεν ξέρουμε λέει ο κύριος πρόεδρος. Ξέρει ότι δεν θα προχωρήσει Καμία μελέτη. Θα την πληρώσουμε απλώς τη μελέτη. Και έρχομαι στο νερό. Και στην τιμολόγηση του νερού. Το νερό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα σας πω λοιπόν εδώ ότι έκανε μια μαϊμού μελέτη κατά παραγγελία παράνομα στην ΕΥΔΑΠ Με την ΕΥΔΑΠ ο ίδιος ο Δήμαρχος έχει ομολογήσει ότι θέλει να περάσει με αγωγούς τα νερά της Νάξου, από τη Μουτσούνα στο Κουφονήσι από το Κουφονήσι στη Σχοινούσα, από τη Σχοινούσα στην Ηρακλειά. Μας περισσεύουν τα νερά και θα τα πάει και εκεί. Αυτή λοιπόν η κυρία ΕΥΔΑΠ με παράνομη μελέτη που πέρασε πρόσφατα με 15.000 ευρώ, ήρθε και καταμέτρησε τα χάλια της ύδρευσης και της αποχέτευσης του Δήμου. Αν διαβάσετε θα καταλάβετε μόνο με ένα. Η ίδια η ΕΥΔΑΠ καταγράφει και διαπιστώνει ότι στη Νάξο από το σύνολο των καταναλωτών, από το 100% τη; κατανάλωσης πληρώνουν μόνο το 50% Οι άλλοι έχουν ύδρευση χωρίς ρολόγια ή ρολόγια χαλασμένα που δεν γράφουν και δεν χρεώνουν. Δηλαδή οι μισοί καταναλωτές πληρώνουν την κατανάλωση των 100% Σας λέω μόνο αυτό. Και θα σας πω επίσης αυτό που λένε ενιαίο τιμολόγιο, καθόλου ενιαίο τιμολόγιο δεν είναι. Διότι ξεχώρισε 4 χωριά, Εγγαρές, Μέλανες Ποταμιά, Κινύδαρος, και τους ξεκινάει με 35% μειωμένο τιμολόγιο από αυτό που λέει το καινούριο γιατί λέει δεν έχουν ηλεκτρισμό. Πέρα του ότι εξαίρεσε τον Απόλλωνα που κατά το μεγαλύτερο μέρος είναι χωρίς ηλεκτρισμό, θα σας πω ότι έγινε όχι από μένα αλλά από κάποιον άλλο και μάλιστα πρώην Δήμαρχο, προσφυγή και την προσφυγή δεν την εξέτασαν και δεν την εξέτασαν με τερτίπια γιατί αν την εξέταζαν θα έπρεπε να την ακυρώσουν. Και έρχεται τώρα και με βαποράκια να σας πει ότι με αυτή τη νέα τιμή θα είναι από 1/7. Αφού η απόφαση δεν ακυρώθηκε είναι υποχρεωμένος να την αρχίσει από 1/1. Αλλά με ποια καταμέτρηση; Με αυτές τις κοροϊδίες καταμετρήσεις που λέει και ο πρόεδρος. Εμένα χθες μου είπε ο κ. Δημητροκάλης, υπεύθυνος ύδρευσης του Δήμου Νάξου ότι, δεν έχει καταγραμμένες τις ημερομηνίες πότε μέτρησαν τα ρολόγια μου. Εγώ για να κάνω προσφυγή και να ακυρώσω τους λογαριασμούς μου πρέπει να πάω στο διοικητικό εφετείο. Ξέρετε πότε θα αποφασίσει το διοικητικό εφετείο; Το λιγότερο σε 5 χρόνια μπορεί και σε 10. Και θα έχω ξοδέψει και 3 -4 χιλιάρικα. Αυτό εκμεταλλεύονται οι κύριοι. Και έχουνε και καταγγελίες. Εγγραφές. Και στην εισαγγελία. Το 2008, 2009, 2010, 2011,2012 και από το σωματείο  εργαζομένων όλων των υπαλλήλων του Επαρχείου Νάξου, για τη μη πρόσληψη προσωπικού και αυτό το κάνουνε ακριβώς για να μπορούν να κάνουν όλα τα έργα, αντί με υπαλλήλους και μόνιμο προσωπικό με μαύρους εργαζόμενους, ομήρους, ανασφάλιστους και να μας δείχνουν έργο 100.000 ενώ έχει ξοδευτεί το 1/3. Και τα υπόλοιπα να έχουν πάει σε παράνομες τσέπες. Ευχαριστώ πολύ.
           
Ο λόγος δόθηκε στην Ελένη Ζερβού, η οποία είπε:
-          Δυο τρία σχόλια θα ήθελα να κάνω για να ακουστεί και η άλλη άποψη σε σχέση με μερικά πράγματα που ειπώθηκαν εδώ απόψε. Το ένα είναι για τη συνεργασία που πρέπει να έχουμε με τη δημοτική αρχή. Ακούστηκε από δύο ανθρώπους αυτό. Ήθελα να πω ότι η συνεργασία με τη δημοτική αρχή δεν μπορεί να γίνεται μονόπλευρα, αυτό είναι ένα θέμα δράσης αντίδρασης. Δεν μπορεί ο ένας να θέλει να συνεργάζεται ο άλλος όχι αλλά παρόλα αυτά εμείς να εμμένουμε στο να υπάρχει συνεργασία. Ένα τέτοιο παράδειγμα θέλω να σας πω από την εμπειρία μου ως γονιός και είναι και εδώ πάρα πολλοί γονείς οι οποίοι συμμετείχαν σ αυτή την προσπάθεια για συνεργασία. Ζητήσαμε από τη σχολική επιτροπή να γίνει ένα σχολικό συμβούλιο με σκοπό να αναφερθούν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία Κωμιακής και Απόλλωνα και να δοθούν κάποιες λύσεις. Υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα, μεγάλα όπως είναι η συντήρηση των κτηρίων, μικρά όπως το να αλλαχτούν κάποιοι κάδοι. Έγινε αυτό το συμβούλιο, το μόνο όμως που αποκομίσαμε, ήταν πολύ μεγάλες υποσχέσεις, πολύ μεγάλα λόγια, μεγάλη διάθεση για συνεργασία η οποία όμως ποτέ δεν έγινε. Ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής αυτό που παρότρυνε τους δασκάλους να κάνουν ήταν να χαλάσουν όλα τα λεφτά που έχουν, τα «πολλά» λεφτά που παίρνουν. Το αποτέλεσμα ήταν οι δάσκαλοι να μειώσουν τα έξοδα για τη γραφική ύλη της χρονιάς για να αγοράσουν για τον Απόλλωνα, τουλάχιστον που ξέρω, μπασκέτα, κάδους και κάποιους προβολείς που είναι απαραίτητοι για το βράδυ. Αυτό λοιπόν που ζητήσαμε από τη δημ. Αρχή στο να συνεργαστούνε μαζί μας ήταν να έρθουν να τα τοποθετήσουν όλα αυτά, γιατί έπρεπε κάποιος να πάρει την ευθύνη για την ασφάλεια των παιδιών. Δεν ήρθανε ποτέ ούτε κι αυτό να κάνουν, ούτε καν να τα τοποθετήσουν. Ένα ακόμα θέμα είναι η αναφορά στους εθελοντές. Είναι πάρα πολύ χρήσιμο όταν δημιουργούμε μια λίστα να μην κάνουμε επιλεκτική αναφορά στους εθελοντές αλλά να τους αναφέρουμε όλους. Ξέρω σίγουρα για τις πυρκαγιές εδώ, ότι δεν ήταν μόνο αυτοί που ανέφερε ο κύριος μουστάκας, ήταν κι άλλοι άνθρωποι με τη διαφορά ότι αυτοί δεν χρειάζονται αναφορά στο όνομα τους γιατί δεν το έκαναν για το φαίνεσθε ούτε για το θεαθήναι και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να πω ότι είναι πάρα πολύ χρήσιμο επίσης να προσέχουμε λίγο τις πηγές πληροφόρησης μας γιατί έχουμε διαπιστώσει πως όταν δεν πληροφορούμαστε επαρκώς ή τέλος πάντων ολοκληρωμένα ή όταν δεν διασταυρώνουμε τις πηγές μας δημιουργούμε λάθος εντυπώσεις, οπότε έχουμε και λανθασμένο αποτέλεσμα. Τέλος θα ήθελα να πω γι αυτό που ακούσαμε ότι ο πρόεδρος δεν βρέθηκε στο μνημόσυνο του πατριάρχη ενώ ο δήμαρχος παραβρέθηκε. Ήθελα να πω ότι ο δήμαρχος απέδειξε και με τη σημερινή του απουσία, ότι δίνει πολύ βάση στο φαίνεσθε και στο θεαθήναι και αυτό βέβαια δεν είναι στο να ακούσει τα προβλήματα των ανθρώπων αλλά στο να φανεί σε μνημόσυνα και σε άλλου είδους τέτοιες παραστάσεις. Ο πρόεδρος αντίθετα μπορεί να μη βρίσκεται στους πατριάρχες κλπ, βρίσκεται όμως πάντα στο πλευρό μας και όποιος τον καλέσει είναι πάντα δίπλα μας να αγωνιστεί είτε είναι από υποχρέωση λόγω της θέσης του είτε από απλή ευσυνειδησία, οπότε αυτό που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να αναρωτηθούμε είναι το τι έχει περισσότερη αξία, ένας δήμαρχος που βρίσκεται στα μνημόσυνα ή ένας πρόεδρος που βρίσκεται στα προβλήματα μας; Τελειώνοντας λέγοντας ότι όσοι ασχολούμαστε με τα επί της ουσίας προβλήματα  της κοινότητας γενικά, έχουμε φτάσει στο συμπέρασμα ότι όταν μας βλέπουν πως είμαστε ενωμένοι και όλοι μαζί, επειδή φοβούνται, την ένωση του κόσμου γενικότερα τη φοβούνται και η δημοτική αρχή και η κεντρική εξουσία, έχουμε θετικά αποτελέσματα, μπορεί να μη λύνουμε εξολοκλήρου το πρόβλημα, αλλά έστω και οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνουν είναι υπέρ μας και αυτό δείχνει ότι ο φόβος έχει αποτέλεσμα. Αυτό που πρέπει να γίνει όμως ξεκάθαρο, γιατί ακούσαμε για εθελοντικές εργασίες και για ανθρώπους που πρόσφεραν χρήματα και για ανθρώπους που εκφόβισαν τη δημοτική αρχή για να αλλαχτούν οι λάμπες κλπ, ήθελα να πω ότι οι εξυπηρετήσεις που γίνονται μέσω καλοπιασμάτων, με παρακάλια ή γλειψίματα έχουν έναν σκοπό που γίνονται, δεν γίνονται τυχαία ούτε γιατί είναι έξυπνος αυτός που το κάνει. Αν η δημοτική αρχή δεν είχε σκοπιμότητα στο να γίνουν αυτές οι εξυπηρετήσεις δεν θα είχαν αποτέλεσμα ούτε αυτοί οι τρόποι, οπότε αυτό μας δείχνει πως αν όλοι μαζί προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματα μας από κοινού και με συγκεκριμένο τρόπο, γιατί δεν χρειάζεται να παρακαλάς και να γλύφεις για να λυθεί ένα πρόβλημα, τότε θα ήταν όλα πολύ καλύτερα. Ευχαριστώ πολύ.

Ο λόγος δόθηκε στην Σοφία Χωριανοπούλου, η οποία είπε:
-          Εγώ θα γυρίσω πάλι στο θέμα των δρόμων και θα ήθελα να ρωτήσω πόσα μεροκάματα δικαιολόγησε ο δήμος για την επισκευή των δρόμων και που διατέθηκαν αυτά. Εγώ έχω πρόβλημα με έναν συγκεκριμένο δρόμο όπου αυτός δρόμος οδηγεί στο σπίτι το δικό μου και των αδερφίων μου, είμαστε δηλαδή πέντε κατοικίες, ένας πολύ μικρός οικισμός. Είναι συγκεκριμένα ο δρόμος Συκαλά-Άφρες που πολλοί από εσάς έχετε και καλλιέργειες, γιατί δεν είναι ένας δρόμος που απλός οδηγεί σε κατοικία. Είναι ένας δρόμος που οδηγεί σε καλλιέργειες, γιατί ο πρόεδρος προηγουμένως αναφέρθηκε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι πολλοί ασχολούνται, έχουν καλλιέργειες ή ζώα τα οποία συντηρούν οπότε γι αυτό δίνεται και προτεραιότητα στο δρόμο του Μυρίση. Εγώ δεν αμφισβητώ στο ότι πρέπει να δίνονται κάποια μεροκάματα στο δρόμο του Μυρίση εφόσον εξυπηρετείται όλο το χωριό και το καταλαβαίνω γιατί είναι ένας σύντομος δρόμος από τη χώρα να έρθουν στην Κωμιακή, αλλά πρέπει να ληφθούν υπόψη και όλοι οι άλλοι δρόμοι και κάποια μεροκάματα να γίνονται και σε αυτούς τους δρόμους. Και θα ήθελα επίσης να πω, εγώ τουλάχιστον από την κουβέντα, πολλά τα θέματα πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα, πάρα πολλά τα προβλήματα, θα πρότεινα λοιπόν ότι θα μπορούσαμε λοιπόν τα πολύ σημαντικά προβλήματα αν θέλει ο δήμος να συμμετέχει, να δείξει ενδιαφέρον και να τα λύσει, αλλά μπορούμε σαν χωριό, σαν τοπική τέλος πάντων ομάδα εδώ, κάποια μικρά προβλήματα να λυθούνε με καλή θέληση. Γιατί εγώ βλέπω ότι ούτε τα μεγάλα προβλήματα λύνονται αλλά ούτε και τα μικρά. Εγώ προσωπικά έρχομαι στον Απόλλωνα, εκεί έχουμε σπίτι, εκεί έχουμε καλλιέργειες και δεν ερχόμαστε μόνο για διακοπές αλλά ερχόμαστε και για τις καλλιέργειες που έχουμε εκεί. Παρατηρώ λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά μικρά προβλήματα που θα μπορούσε η τοπική κοινωνία, με μία καλή συνεργασία και με μια καλή διάθεση και με τη συνεργασία των συλλόγων που είναι πολύ σημαντική, να τα λύσουμε. Για τα μεγάλα προβλήματα, θα μιλήσω από προσωπική πείρα, είμαι εκπαιδευτικός, ξέρουμε ότι στην εκπαίδευση που μίλησε η κυρία προηγουμένως, αναφέρθηκε λίγο στα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας εκπαιδευτικός και ένα σχολείο, ωστόσο και εμείς για να κάνουμε σωστά τη δουλεία μας πολλές φορές έχουμε τη στήριξη των γονέων και κάποιες φορές υπερβάλουμε του εαυτού μας προκειμένου να έχουμε ένα σωστό αποτέλεσμα και να αποδώσουμε στη δουλειά μας, χωρίς να μας στηρίζει ούτε το υπουργείο ούτε να περιμένουμε να μας αναγνωρίσει κάποιος. Θεωρώ ότι, θα αναφερθώ σε εσάς κύριες πρόεδρε, δεν σας γνώριζα προσωπικά, σας γνώρισα τώρα, έτυχε να γνωριστούμε μέσω των προβλημάτων, εκλέγεστε και είναι πολύ σημαντικό να εκλέγεστε από τα αποτελέσματα των έργων σας. Πρόσφατα παράδειγμα αναφέρομε σε κάτι που αφορά γενικά το κράτος, είδαμε πως το να αγωνίζεται κάποιος και να αντιδρά στα προβλήματα και σε αυτά που προσπαθούν να κάνουν κάποιοι και μόνο από τον αγώνα και από λόγια τα οποία δεν έχουνε βάση οδηγούν καμιά φορά σε πολύ χειρότερες καταστάσεις, πρέπει λοιπόν να προσπαθούμε να λύνουμε τα προβλήματα, πρέπει να ξεχάσουμε, γιατί εδώ πέρα υπήρχε και μια διάθεση έτσι κομματικών αντιπαραθέσεων, πρέπει λοιπόν σαν τοπική κοινωνία να δούμε τα προβλήματα μας και με τη βοήθεια των συλλόγων που είναι πολύ σημαντική η βοήθεια τους, είναι πολύ σημαντική στην οικονομική ενίσχυση του τόπου, να ξεκινήσουμε από τα μικρά και ταυτόχρονα να παλεύουμε και να διεκδικούμε για τα μεγάλα. Από το να δημιουργούνται αυτές οι συγκεντρώσεις και συνελεύσεις με το να τσακωνόμαστε και να μην τελικά βρίσκουμε λύσεις στα προβλήματα, ούτε τα μικρά προβλήματα θα επιλυθούν ούτε τα μεγάλα. Τελειώνοντας θα ήθελα προσωπικά να σας προσκαλέσω στον Απόλλωνα τουλάχιστον αυτή την εβδομάδα γιατί βλέπω ότι υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι εδώ οι οποίοι είναι στον Απόλλωνα και εγώ θα ήθελα πάρα πολύ να βρεθούμε εκεί και να δούμε όλα τα προβλήματα και όλοι μαζί να περπατήσουμε, να τα δούμε, να τα συζητήσουμε και να δούμε πραγματικά πως μπορούμε να δούμε όλοι μαζί τη λύση των προβλημάτων ξεκινώντας κι από τα πιο μικρά, από τους κάδους των απορριμμάτων για παράδειγμα. Κατεβαίνω στην παραλία του Απόλλωνα, η παραλία πέρα από το ότι είναι γεμάτη, χορταριασμένη και κανείς δεν βρέθηκε να την καθαρίσει, δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων, κάποιος θέλει να πετάξει ένα χαρτί και το πετάει κάτω στην παραλία. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν και να παλέψουμε μετά και για τα μεγάλα προβλήματα. Δεν θα τα λύσουμε μόνοι μας, εγώ έχω μάθει στη ζωή μου τουλάχιστον να λύνω τα προβλήματα μου και με προσωπικό αγώνα και ούτε να στηρίζομαι στους άλλους ούτε να περιμένω.

Ο λόγος δόθηκε στον Γιάννη Στάη ο οποίος είπε:
-          Καταρχήν εκείνο που πρέπει να δούμε είναι η συμμετοχή και η παρουσία. Νομίζω ότι πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα. Ένα, είμαστε ικανοποιημένοι από την παρουσία; Τι φταίει; Εγώ θεωρώ προσωπικά ότι κάποιοι δεν έχουν κατανοήσει την αξία της Λαϊκής Συνέλευσης, την αξία της συμμετοχής, την αξία της παρουσίας, την πίεση, γιατί κάποιοι μπορεί να μεταφράσουν σήμερα την απουσία του δημάρχου ότι μας θεωρεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας, μας θεωρεί παρακατιανούς και εμείς πρέπει μέσα από διαδικασίες οι οποίες δεν είναι αξιοπρεπείς να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πράγματα. Τι πράγματα να βελτιώσουμε όταν η κατάσταση αυτή ρημάζει δικαιώματα, ρημάζει κατακτήσεις και ότι κερδήθηκαν σε αυτόν τον τόπο κερδήθηκαν με αγώνες, δεν κερδήθηκαν με άλλα πράγματα. Και τα γενικά και τα τοπικά είναι συνδεδεμένα, δεν είναι κάτι ξέχωρο. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση που αναφέρθηκε κάποιος  εδώ, καθορίζει κυρίαρχα τη ζωή μας. Εμείς λοιπόν δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ καθορίζει τη ζωή μας και τη χειροτερεύει; Πιθανόν κάποιοι να μην το αντιλαμβάνονται. Καθορίζει όμως τα πάντα όσο αφορά τη ζωή μας και τις ανάγκες μας. Εμείς λέμε ότι ο χαρακτήρας της ΕΕ είναι αυτός. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να δούμε πράγματα τα οποία οδηγούν στη δημιουργία του να παραμείνουν τα νέα παιδιά στον τόπο, να δώσουν ζωντάνια στο χωριό και η ζωντάνια αυτή έρχεται ύστερα από την ανάπτυξη. Η κύρια απασχόληση εδώ είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και συμπληρωματικά ο τουρισμός. Πως λοιπόν θα έχουμε προτάσεις τέτοιες οι οποίες θα βελτιώνουν με έργα, με υποδομές το να υπάρξει τέτοια λειτουργία βελτίωσης στην παραγωγή, στο να μπορεί να παραμείνει ο νέος, να έχει εισόδημα δηλαδή, να έχει δουλειά, να παραμείνει στον τόπο του, να δημιουργεί. Χρειάζεται περισσότερο να σκεφτούμε τέτοια πράγματα και να προτείνουμε τέτοιες προτάσεις οι οποίες θα βελτιώνουν συνολικά. Εγώ λοιπόν σκεφτόμουν για το γήπεδο, απλά. Το γήπεδο μπορεί να εξυπηρετήσει και τα άλλα χωριά. Η βελτίωση του επιβάλλεται, να δημιουργήσει κι άλλες χρήσεις επιβάλλεται. Μπορεί να δημιουργήσει και πολλαπλές χρήσεις, εγώ πιστεύω ότι μπορούν να μαζευτούν 25 παιδία τα οποία να αθλούνται, έχουν δικαίωμα και απ την Κόρωνο κι από την Κεραμωτή και από το Σκαδό κι από άλλα χωριά. Νομίζω ότι πιέζουμε και μπορούμε να πιέσουμε καλύτερα. Εκείνο που φοβούνται είναι ότι στην Κωμιακή υπάρχει προσανατολισμός, γιατί στην Κωμιακή δεν μασάνε τα λόγια τους, δεν αρέσκονται σε πασαλείμματα και σε υποσχέσεις, γι αυτό τους ενοχλεί η Κωμιακή, γι αυτό δεν παρευρίσκονται εδώ και όχι το ότι είναι μακριά ή ότι κοιτάζουν τα κατώχωρα και τα ορεινά τα έχουν παρατήσει, συνολικά κοινά είναι τα προβλήματα και στα κατώχωρα και στα ορεινά. Η αύξηση πχ στα δημοτικά τέλη είναι και εκεί τα ίδια, κοινά είναι τα προβλήματα όσο αφορά την απασχόληση και στις δυσκολίες που έχουνε δημιουργήσει σε όλα τα θέματα. Νομίζω ότι εμείς εκείνο που πρέπει να κρατήσουμε είναι το πώς θα οργανώσουμε καλύτερα καταρχήν τους μαζικούς φορείς, δεν νοείται να λειτουργεί κάτι και να λειτουργεί περιστασιακά μόνο την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών. Πρέπει να υπάρχει μόνιμη σταθερή λειτουργία, με περιεχόμενο τις ανάγκες μας, της βελτίωσης της ζωής μας και νομίζω ότι υπάρχει κέφι, υπάρχει δράση, χρειάζεται περισσότερο και είναι σίγουρο ότι εκείνο που φοβούνται ότι οι Κωμιακίτες έχουνε διαφορετικό προσανατολισμό στη σκέψη, διαφορετικό προσανατολισμό στη δράση, φοβούνται και θα φοβούνται όσο εμείς δυναμώνουμε περισσότερο. Εμείς δεν πρέπει να φοβόμαστε τη δημοτική αρχή. Αυτή έδειξε την κατεύθυνση της, η οποία είναι αντιλαϊκή κόβει κομμάτια συνέχεια από πάνω μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, με διάφορους τρόπους, μειώνοντας της δυνατότητες κοινωνικής παροχής που μπορεί να υπάρχουνε και είναι δεδομένη η κατεύθυνση της. Εκείνο που πρέπει να σκεφτούμε είναι τι κάνουμε εμείς. Η δημοτική αρχή είναι αυτή, είναι απέναντί μας είναι απέναντι στη ζωή μας δηλαδή, στα προβλήματα μας και εμείς έτσι πρέπει να σκεφτόμαστε. Ευχαριστώ.

Ο λόγος δόθηκε στον πρόεδρο Δημήτρη Κορρέ για το κλείσιμο, ο οποίος είπε:
-          Δεν θα πω πολλά, ο κόσμος κουράστηκε ήδη και από τις εντάσεις και από την προσπάθεια κάποιων που είναι συνηθισμένοι στο να προσπαθούν διαλύουν συνελεύσεις, συγκεντρώσεις κλπ, τα έχουμε συνηθίσει. Τα προβλήματα αναφέρθηκαν, δεν μένουμε στις διαπιστώσεις, το επόμενο διάστημα θα πρέπει να δούμε με ποιόν τρόπο θα παλέψουμε για την λύση τους με από κοινού δράση, οργανωμένα και συλλογικά και αναδεικνύοντας, το σημαντικότερο, τις ευθύνες που υπάρχουν και στη δημοτική αρχή και στην περιφερειακή αρχή, αλλά και στην κεντρική εξουσία, κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί οι εντολές και οι οδηγίες της ΕΕ έρχονται και εφαρμόζονται και σε τοπικό επίπεδο και καθορίζουν δραματικά τη ζωή μας και αυτό φαίνεται. Η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μας τάιζε με χρυσά κουτάλια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να μας δώσει, δεν έχει τη δυνατότητα και δεν θέλει γιατί τα δίνει αλλού και εμάς μας ταΐζει με ψίχουλα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω κάτι άλλο, τα περισσότερα απαντήθηκαν. Όσο για την κυρία που με κάλεσε να παρευρεθώ στον Απόλλωνα, εκεί βρίσκομαι πολύ συχνά, τα προβλήματα έχουν καταγραφεί, έχουν συζητηθεί και σε ενημερωτικές συγκεντρώσεις στον Απόλλωνα και κυρίως στις λαϊκές συνελεύσεις, όπου δυστυχώς η πλειοψηφία των κατοίκων του Απόλλωνα δεν είναι πάντα παρόν. Εδώ παίρνονται οι αποφάσεις, εδώ καταγράφονται τα προβλήματα και εδώ πρέπει να είναι όλοι. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Εφόσον δεν υπήρξε άλλος ομιλητής ο Πρόεδρος της Λαϊκής Συνέλευσης έθεσε σε ψηφοφορία την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος όπως αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο και ψηφίστηκε από το Τοπικό Συμβούλιο και το κλείσιμο της Λαϊκής Συνέλευσης.

Η Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στην Κορωνίδα στις 21/8/2016 αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ

-          Την ψήφιση της εισήγησης του προέδρου της Τ.Κ. Κορωνίδας Δημήτρη Κορρέ
-          Την ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος όπως αυτό αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο και ψηφίστηκε από το Τοπικό Συμβούλιο και την εξουσιοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου για την καταγραφή και προώθηση όλων όσων ειπώθηκαν στη Λαϊκή Συνέλευση.
-          Το κλείσιμο της Λαϊκής Συνέλευσης.


Για Τη Λαϊκή Συνέλευση

Ο Γραμματέας                                                                                                                    Ο Πρόεδρος



Νικηφόρος Αξαόπουλος                                                                                               Γιάννης Στάης

Δεν υπάρχουν σχόλια: