Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΦΛΩΡΙΟΣ ΜΠΑΚΑΛΟΣ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ

Γράφει ο Νίκος Λεβογιάννης
ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑΤΗΡΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ
Υπήρξε η ψυχή της Εθνικής Αντίστασης στη Νάξο καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής. Πέραν της μοναδικής ένοπλης ομάδας που είχε ο ίδιος δημιουργήσει στο νησί και την εκπαίδευε με τα όπλα που είχε πάρει από τους Ιταλούς με τη συνθηκολόγηση, ήταν αυτός στον οποίο απευθύνονταν τόσο οι άλλοι ναξιώτες αξιωματικοί, όσο και οι αξιωματικοί που έφθαναν στη Νάξο από το Συμμαχικό
αρχηγείο της Μέσης Ανατολής, αλλά και οι επικεφαλής του αποσπάσματος του Ιερού Λόχου που έφθασε στη Νάξο στις 13 Οκτωβρίου 1944.
Με εντολή του Αρχηγού του Ιερού Λόχου τον επισκέφτηκαν οι διοικητές του αποσπάσματος και συζήτησαν μαζί του το σχέδιο σύλληψης των Γερμανών, το οποίο εκείνος απέρριψε ως ανέφικτο, αλλά δεν έγινε δεκτό το δικό του αναίμακτο σχέδιο. Όμως από την εξέλιξη των πραγμάτων και ιδιαίτερα της λεγόμενης "μάχης της Νάξου", που μπορούσε να έχει αποφευχθεί, ο Μπάκαλος δικαιώθηκε.
Με την απελευθέρωση ο Μπάκαλος ως αρχηγός του ΕΛΑΣ Νάξου και επομένως...κομμουνιστής, μπήκε στο στόχαστρο της νέας κατάστασης, επιχειρήθηκε ο αφοπλισμός του, η σύλληψή του και έγινε απόπειρα να υπογράψει δήλωση...αποκήρυξης του κομμουνισμού, αυτός ο πασίγνωστος φανατικός βενιζελικός.
Κι αφού απέτυχαν όλα αυτά τα σχέδια των ανόητων παρατρεχάμενων του μετακατοχικού κράτους, οι ντόπιοι παράγοντες, με εκτελεστικό όργανο την τοπική χωροφυλακή, επιχείρησαν να τον συλλάβουν και να τον στείλουν εξορία στα Γιούρα, αλλά ο Μπάκαλος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης των στελεχών και της ηγεσίας του στρατού και απέτυχαν οι προσπάθειές τους.
Δυστυχώς γι' αυτόν τον σημαντικότερο ναξιώτη στρατιωτικό του 20ου αιώνα, ελάχιστα έχουν γραφεί ως σήμερα και αυτό δεν είναι τυχαίο.
Ούτε φυσικά γίνεται η παραμικρή αναφορά σ' αυτόν στις εκδηλώσεις και ομιλίες στην επέτειο της απελευθέρωσης της Νάξου.
Όμως η στρατιωτική ιστορία αυτού του ξεχωριστού ναξιώτη, πατριώτη, αξιωματικού, που χάρη στις απίστευτες ανδραγαθίες του στις φονικές μάχες του Α΄ παγκόσμιου πολέμου έφθασε να γίνει υπασπιστής του Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία της Νάξου.
Αυτονόητο είναι ότι η προσωπικότητα του Φλώριου Μπάκαλου, στον οποίο έχω αφιερώσει τον Β3 τόμο, δεσπόζει και στον Β4 τόμο "Κατοχή-Αντίσταση", του βιβλίου μου ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ, που θα κυκλοφορήσει τις επόμενες μέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: