Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Το Διονυσιακό καρναβάλι της Νάξου!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Η αυλαία ανοίγει και η Νάξος από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα μετατρέπεται σε μια διαδραστική σκηνή που εκτός από την παραδοσιακή διασκέδαση σε ξεναγεί στη μακραίων η ιστορία και την παράδοσή της...
Από το χθες στο σήμερα, το Διονυσιακό Καρναβάλι στη Νάξο παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα αποκριάτικων εκδηλώσεων που σε καλεί να το ζήσεις χωρίς όρια...

Από τα γραφικά χωριά, έωςτο μοναδικό Ενετικό Κάστρο, από τον μύθο του "Διόνυσου και της Αριάδνης" και του "Ποσειδώνα και τηςΑμφιτρίτης", έως τα χρώματα των Κορδελάτων και τους ήχους των Κουδουνάτων, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει, παραδοσιακά δρώμενα στα χωριά, αναβιώσεις διονυσιακών εθίμων, τις μοναδικές  Λαµπαδηφορίες, τη Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού αλλά και πολλέςεκπλήξεις.
«Ο Ποσειδώνας και η Αμφιτρίτη στη Νάξο»
Το δρώμενο - θεατρική παράσταση θα παρουσιαστεί στην παραλία της Χώρας Νάξου, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίουστις 9:00 το βράδυ.
"Ο θεός της θάλασσας, Ποσειδώνας ταξίδευε με το χρυσό άρμα του πάνω στα κύματα, που άνοιγαν χαρούμενα στο πέρασμά του, μέχρι που έφτασε στη Νάξο... Εκεί  στάθηκε σε μια από τις καταπληκτικές παραλίες του νησιού και καθώς ήταν καθισμένος σε ένα βράχο, μια κεφάτη παρέα από πανέμορφα κορίτσια -οιΝηρηίδες- έκαναν την εμφάνιση τους παίζοντας, χορεύοντας και γελώντας... Από όλες ομορφότερη ήταν η Αμφιτρίτη που τάραξε την καρδιά του Ποσειδώνα αλλά και τη Νάξο ολόκληρη..."
Αμέσως μετά το δρώμενο θα ακολουθήσει χορευτικό παιχνίδι με τη συμμετοχή όλου του κόσμου!

Λαµπαδηφορίες
Από το Ενετικό Κάστρο του νησιού στην κεντρική παραλιακή οδό, οι Λαμπαδηφόροι θα ξεσηκώσουν το νησί στο πόδι! 
Σάββατο25 Φεβρουαρίουστις 7:00 το βράδυ όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Κάστρο για την προετοιμασία του δρώμενου.
Λευκό σεντόνι, ασπρόμαυρες μπογιές, στάχυα, αναμμένοι πυρσοί, ο ήχος από τα τύμπανα και οι ιαχές των εκατοντάδων ατόμων που λαμβάνουν μέρος στο δρώμενο, αποτελούν το σκηνικό της κάθε Λαμπαδηφορίας...
Τα στενά του Κάστρου ξαναζωντανεύουν, γεμίζουν φως και βοή από τους αλαλαγμούς, τις κραυγές, τα άσματα και τα κρουστά των λαμπαδηφόρων που μεταφέρονται μέσα από τους κεντρικούς δρόμους  της πόλης έως την παραλία, για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία. Εκεί θα πιουν ρακόμελο και οινόμελο  με  όλο τον κόσμο που έχει συγκεντρωθεί, θα κάψουντοσκιάχτρο και θα διασκεδάσουνόλοι μαζί.
 
Μεγάλη Παρέλασητου Καρναβαλιού

Οι Αποκριάτικες εκδηλώσεις κορυφώνονται στις 11:00 το πρωίτης Τυρινής Κυριακής (26 Φεβρουαρίου), με τη Μεγάλη Παρέλασητου Καρναβαλιού στους κεντρικούς δρόμους της Χώρας Νάξου.
Βασισμένη και εμπνευσμένη από τομύθοτου «Διόνυσου και τηςΑριάδνης», του “Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης” αποτελεί αφορμήγια μια καρναβαλική αναπαράσταση των μύθων από ομάδες καρναβαλιστών που θα δημιουργήσουν εικόνες γεμάτες χορό, κέφι και γερές δόσεις παρωδίας όπως απαιτείτο πνεύμα των ημερών. Στην παρέλαση συμμετέχουν επίσης Σύλλογοι, φορείς και ομάδες πολιτών, μεάρματα εμπνευσμένα από τηντοπική και γενικότερη επικαιρότητα χαρίζοντας άφθονογέλιο και διασκέδαση.

Απόκριες στα χωριά της Νάξου

Ξεχωριστή θέση τις μέρες της Αποκριάς έχουν τα πολλά γραφικά χωριά της Νάξου όπου  οι κάτοικοι με ιδιαίτερο ζήλο διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Την Πέμπτη16 Φεβρουαρίου το πανέμορφο Φιλώτι φιλοξενεί την καθιερωμένη γιορτή της Τσικνοπέµπτης. Εκεί αναβιώνουν τα «Χοιροσφάγια», ένα έθιμο που χάνεται στα βάθητων αιώνων.Εκλεκτοί μεζέδες, καλό Ναξιώτικο κρασί, μασκαράδες και παραδοσιακό γλέντι.
Μια περιήγηση στα ορεινά και πεδινά χωριά (την Κυριακή της Τυρινής και την Καθαρά Δευτέρα) ταξιδεύουντον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.Κυρίαρχο στοιχείο σε όλα τα Ναξιώτικα γλέντια, είναι η παραδοσιακή μουσική, οι χοροί και η ξεχωριστή κουζίνα του νησιού. Θα χορέψετε αποκριάτικη βλάχα, συρτό και μπάλο υπό τους ήχους τηςτσαµπούνας και τουτουµπακιού, του λαούτου και του βιολιού και θα γλεντήσετε μέχρι τελικής πτώσης!

Ήχοι και χρώματα από τους Κουδουνάτους, τουςΦουστανελάδες και τουςΚορδελάτους

Οι πλατείες των χωριών γεμίζουν με παραδοσιακές φορεσιές, χρώματα, νησιωτικά ακούσματα και νησιώτικους χορούς.Στα ορεινά, όπως η Απείρανθος, το Φιλώτι και η Κόρωνος, οι «Κουδουνάτοι» ξεσηκώνουν τα χωριάστο πόδι...  Άντρες, μικροί και μεγάλοι, ζωσμένοι με κουδούνια, κρατώντας τη «σόµπα» (διονυσιακός φαλλός), προκαλούν εκκωφαντικό θόρυβο στα γραφικά σοκάκια και τους δρόμους για να υποδεχτούν την εαρινή περίοδο και να εξορκίσουν όλα τα κακά πνεύματα.
Οι Κουδουνάτοι της Απειράνθου ξεκινούν την προετοιμασία τουςστις 13:00 το μεσημέρι της ΤυρινήςΚυριακής, ενώ λίγο αργότερα σε ένα παραδοσιακό, γιορτινό και ξεχωριστό κλίμα, το χωριό σείεται από τα κουδούνια, τη μουσική και τοχορό!

Στα πεδινά χωριά Άγιος Αρσένιος, Τρίποδες, Γαλήνη, Εγγαρές, Μέλανες, Κουρουνοχώρι και Κινίδαρο, οι εντυπωσιακοί «Κορδελάτοι» και «Φουστανελάδες» επισκέπτονται τα γειτονικά χωριά για να χορέψουν τις γυναίκες. Η περιοδεία καταλήγει σε κεντρικό σημείο, ή μαγαζί του χωριού όπου ξεκινάει το γλέντι με κεράσματα σπιτικών εδεσμάτων και παραδοσιακό γλέντι.


ΚαθαράΔευτέρα: Τογλέντισυνεχίζεται...
Την Καθαρά Δευτέρα στη Νάξο το γλέντι συνεχίζεται αμείωτο, με σαρακοστιανούς Ναξιώτικους μεζέδες, παραδοσιακά δρώμενα, πέταμα χαρταετού, τοπική μουσική και χορό. Εκδηλώσεις γίνονται στα περισσότερα χωριά του νησιού όπωςτο Σαγκρί, το Φιλώτι, τον ΆγιοΠροκόπη, την Απείρανθο και τον Κινίδαρο.
Στο Φιλώτι, η Αποκριά ...συνεχίζεται και την Καθαρά Δευτέρα με Καρναβάλι και Κουδουνάτους που κάνουν ξανά την εμφάνιση τους και υπόσχονται ατέλειωτο γλέντι!


ΌλοιστηΝάξο!
Στονησί μπορείτε να φτάσετε ακτοπλοϊκώς από τονΠειραιάμετην Blue Star Ferries (2 αναχωρήσεις - πρωί και απόγευμα) και αεροπορικώςμετην Sky Express.

Δεν υπάρχουν σχόλια: