Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Ναξιώτικο Αποκριάτικο Γλέντι στους δρόμους του Ψυρρή

Ένας κυριακάτικος μουσικός περίπατος στα στενά του Ψυρρή με αέρα από τη Νάξο!
Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα περιδιαβεί στη γειτονιά του Ψυρρή και στη συνέχεια οι Κουδουνάτοι από το Φιλώτι της Νάξου με παραδοσιακή μουσική θα περπατήσουν τους δρόμους του Ψυρρή και θα καταλήξουν στην οδό Χριστοκοπίδου 9, στην έδρα του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου.
Οι Κουδουνάτοι είναι ένα έθιμο που κρατά εδώ και πάρα πολλά χρόνια και αναβιώνει κάθε
χρόνο με τους άνδρες να φοράνε το «αμπαδέλι», μια κάπα με μάσκα και ένα τουλουπάνι ή μαντίλι στο πρόσωπό τους για να μην τους αναγνωρίζουν. Στη μέση τους έχουν δεμένα σε ένα σχοινί πολλά κουδούνια και κρατάνε στο χέρι τους τη «σόμπα» που είναι από ξύλο και ανάγεται στον διονυσιακό φαλλό. Ο θόρυβος που προκαλείται από τα κουδούνια είναι εκκωφαντικός και οι κουδουνάτοι συνεπαρμένοι κινούνται για να προκαλούν τον περισσότερο δυνατό θόρυβο, αφού θεωρείται κάτι το παλικαρίσιο. Σύμφωνα με την παράδοση οι Κουδουνάτοι τα παλιότερα χρόνια στα βουνά ειδοποιούσαν με τη θορυβώδη κίνησή τους για την έλευση των πειρατών τους κατοίκους που τρέπονταν σε φυγή.
Καθόλη τη διάρκεια της διαδρομής τα μαγαζιά του Ψυρρή θα βγάζουν κεράσματα στους περαστικούς δείχνοντας το πραγματικά φιλόξενο πρόσωπο του κέντρου της Αθήνας!

Μία διοργάνωση των:
Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Αθηναίων
Α΄ Δημοτική Κοινότητα
Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου
Πολιτιστικός Σύλλογος ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ
Σύλλογος Καταστηματαρχών Ψυρρή «Η Παλιά Πόλη»




Δεν υπάρχουν σχόλια: