Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Η επίσκεψη του υφυπουργού Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής στη Σαντορίνη

Προσκεκλημένος του Δημάρχου Θήρας, επισκέφθηκε τις προηγούμενες ημέρες την Σαντορίνη ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, συνοδευόμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων, Νίκο Συρμαλένιο και Αντώνη Συρίγο.
Την Πέμπτη 31/8, μετέβησαν στη Θηρασιά, συνοδευόμενοι από μέλη της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Θήρας και της Νομαρχιακής Επιτροπής Κυκλάδων, όπου επισκέφθηκαν τη νέα μονάδα βιολογικού καθαρισμού και το σημείο όπου θα εγκατασταθεί η νέα μονάδα
αφαλάτωσης, η οποία θα υπερκαλύψει τις ανάγκες του νησιού. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συνομίλησε με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της Θηρασιάς και ο υφυπουργός δεσμεύθηκε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας για την επέκταση του οδικού δικτύου και για την κατασκευή ενός αλιευτικού καταφυγίου και ενός μικρού μόλου, ώστε στο άμεσο μέλλον να δρομολογηθούν τα έργα.
Επίσης, δήλωσε πως βούληση του υπουργείου είναι να βελτιωθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Σαντορίνη. Μάλιστα, τόνισε πως έχει ήδη προκηρυχθεί η γραμμή Σαντορίνη - Θηρασιά - Ανάφη.
Την Πέμπτη το απόγευμα οι Ν.Σαντορινιός, Ν.Συρμαλένιος και Α.Συρίγος συναντήθηκαν με τα μέλη της ΟΜ Θήρας, όπου συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα που απασχολούν το νησί καθώς και θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Την Παρασκευή 1/9, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε συναντήσεις με την Έπαρχο, τη Δημοτική Αρχή και τους φορείς του νησιού, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα ζητήματα, με κυριότερο το πρόβλημα του λιμανιού. Ο υφυπουργός δεσμεύθηκε πως θα επισπεύσει τις διαδικασίες για την επισκευή της προβλήτας του Αθηνιού, ενώ άπαντες συμφώνησαν πως πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκπόνηση μελέτης κατασκευής νέου λιμανιού.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε επίσης η τοποθέτηση του υφυπουργού ότι έχει πραγματοποιηθεί ήδη μελέτη για την επαναφορά του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ζήτημα που θα τεθεί προς συζήτηση τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, τη συνάντηση με τον Δήμο και τους φορείς απασχόλησε το ζήτημα της δυνατότητας παροχής κινήτρων εκ μέρους των Δήμων προς τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως η συνεισφορά στη στέγασή τους βάσει της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή και τη διαμαρτυρία των εκπαιδευτικών, αλλά και των υπαλλήλων της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου που ήταν παρόντες, για το δυσβάσταχτο κόστος διαβίωσής τους, ζήτημα στο οποίο η δημοτική αρχή δεν εξέφρασε κάποια σαφή θέση. Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε πως οι καθηγητές θα έχουν 50% έκπτωση στο εισιτήριο του πρώτου τους προορισμού μετά τον διορισμό τους, όπως επίσης ότι θα θέσει και στο αρμόδιο υπουργείο το ζήτημα της εφαρμογής ηλεκτρονικής ανάληψης υπηρεσίας για τους εκπαιδευτικούς. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υφυπουργό στο ζήτημα του Sea Diamond, όπου διαβεβαίωσε όλους τους παρευρισκόμενους, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της επιτροπής ανέλκυσής του, ότι η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεχάσει το ζήτημα και συνεχίζει τις ενέργειες για την επίλυσή του.
Σε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Δήμαρχο κ.Ν.Ζώρζο, συζητήθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί το νησί σε καθημερινή βάση. Στη διάρκεια της συνάντησης ο Δήμαρχος παρουσίασε στον υφυπουργό μία μελέτη που προβλέπει την καύση των απορριμμάτων συνδυασμένη με παραγωγή ενέργειας.  Το συγκεκριμένο ζήτημα  θα ξανασυζητηθεί εκτενέστερα σε νέα συνάντηση του Δημάρχου με τον Νεκτάριο Σαντορινιό, σε ραντεβού που προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί στο γραφείο του υφυπουργού εντός των επόμενων 10 ημερών.
Πριν την αναχώρησή του και κλείνοντας έτσι τη διήμερη επίσκεψή του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός επισκέφθηκε και το λιμεναρχείο Θήρας.
Κοινός τόπος όλων των συναντήσεων και των συζητήσεων στη διάρκεια τη διήμερης παρουσίας του Ν.Σαντορινιού και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε το σαφές ενδιαφέρον και η πολιτική βούληση να εξευρεθούν λύσεις σε καίρια προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τους φορείς και συνολικά την τοπική κοινωνία της Σαντορίνης, στο πλαίσιο άσκησης ουσιαστικών νησιωτικών πολιτικών και όχι δημοσίων σχέσεων.
4/9/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: